Lapszemle

Szalad a nyár…

Nyáron akaratlanul is közelebb kerülünk a természethez. Kevesebb ruha fedi testünket, a bőrünkön érezhetjük a levelek simítását, a fűszálak hullámzását. Jólesik olykor mezítláb taposni a fűben, a homokban, megsimítani a fák kérgét, míg arcunkat a szél szeretgeti.

Az ember lelke is szabadabb, szárnyalni vágyik, olykor messzi tájakról, máskor csöndes erdőről, elérhető csúcsokról ábrándozik. A hátizsákban, a bográcsban és a tányérban is ott a nyár, a természet sok friss kincse levél, gyümölcs, zöldség vagy mag formájában. Lehet a hátizsákban vagy a piknikkosárban frissen sütött pogácsa, behűtött házi limonádé, zamatos citromfűvel gazdagon.

Készíthetünk egyszerűen lecsót, bográcsban. Ilyenkor kell főzni, mert a napérlelte, honi paradicsom és a sokféle paprika utánozhatatlan zamatot, semmihez sem fogható ízt szül, nem mellesleg ilyenkor a legolcsóbbak az alapanyagok. A lecsó elnevezés mindent elmond az étel állagáról, még a kezdő szakácsnak is útmutatás ad a fogás fi zimiskájáról, ha eddig nem tudta volna. És a lecsóban most feltűnhet egy harmadik alapanyag, a pompás padlizsán.

Vihetünk a kirándulásra magunkkal kis üvegbe zárt mennyei földi epres desszertet is. Mert a szamócát mindenki szereti. Mert piros-fehér-zöld. A bazsalikom és az eper kett őse különös harmóniát alkot, tejberizzsel pedig fejedelmi desszert válik belőle, akár a kerti partikon is. Szabadon szárnyaló gondolatokkal teli, pihentető nyarat kívánok!

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu