Lapszemle

Mennyire vadregényes a Börzsöny?

Nagyszerű kötet jelent meg a hegységről nem csak a börzsönyi természetjárás és az olvasás szerelmeseinek.

Az Ipoly Erdő Zrt. kiadásában 2014 októberében 2000 példányban megjelent „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfia 600 oldalon mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét. A kötet fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll, s az arra vonatkozó ismereteket közérthetően, gazdagon és látványosan, színes fotókkal, ábrákkal osztja meg az olvasókkal. A Börzsönyről eddig nem született a tájegységet bemutató, összefoglaló, részletes kiadvány. A kötet tehát sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni az élő és élett elen természet részletes ismertetésével, valamint az őstörténett ől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. Külön értéke, hogy – mindezeken túl – a hegység és az ott élők kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.

A kiadvány három évig készült. Szerkesztési elveinek fő vezérfonala a nagy múltra tekintő hazai tudományos ismerett erjesztés újraélesztése volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a különböző szakterületek neves hazai képviselőit, tudósait kérték fel. A monográfi án 35 szerző dolgozott , egyes fejezeteit a helyi erdész szakemberek is jegyzik. A kötet külön értéke a műfaji sajátosságokon túl a fejezetek végén található forrásjegyzék, amely tovább segíti a témában elmélyülni kívánó olvasókat. A kiadó, a szerkesztők és a szerzők legfőbb célja, hogy a Börzsöny tájmonográfi a minél szélesebb körű olvasóközönséghez eljuthasson, minél többen forgathassák haszonnal, ezáltal teljesítve be megszületésének küldetési célját.

A kötet megvásárolható az Ipoly Erdő Zrt. kirándulóközpontjaiban, erdei boltjaiban és értékesítési pontjain (Katalinpusztán, Diósjenőn, Kismaroson, Nagymaroson, Vácott), vagy megrendelhető a konyv@ipolyerdo.hu e-mail címen is postai utánvétt el.