Lapszemle

Lóval erdei terepen

Az erdei sportok egyik legősibb, egyben különlegesen szép formája a tereplovaglás. A különlegességét az adja, hogy egy ló a sporttársunk, így meg kell tanulnunk a ló szemszögéből is látni a terepet, ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket. Emellett pedig néhány szabályt is be kell tartanunk a biztonságos és örömteli erdei kikapcsolódás érdekében.

A természetben lovaglás igazi feltöltődés, már ha megfelelő felkészültséggel fogunk hozzá. A tereplovaglás nem kezdő lovasoknak való, a hatalmas élményért azonban megéri a kitartó munka, négylábú társunk hátáról egészen más nézőpontból látjuk az erdőt, a mezőket.

A ló növényevő, menekülő állat, ezért ismeretlen terepen különösen figyel az őt körülvevő környezetre. Lovaglás során mi is figyelmesen hallgatjuk az erdő neszeit, és szemléjük az erdő folyamatosan változó arcát, így a lovaglás a természet tiszteletére, a környezettudatosságra is tanít. Emellett pedig számos testi és lelki egészségre, önértékelésre gyakorolt jó hatása van.

Mire figyeljünk a terepen? Az állami tulajdonú erdőkben az erdősítés, erdőrezervátum magterülete kivételével saját felelősségre szabad lovagolni. Magánerdőkben viszont csak az erdészeti feltáró úthálózat részein lovagolhatunk. A tulajdoni jelleget a terepen jelölni kell, annak hiányában nem érvényes a tiltás.

Lehetőség szerint a két nyomon kitaposott, gépjárművel járható utakon lovagoljunk, és azokról csak szükséghelyzetben térjünk le. Turistaúton vagy kerékpározásra kijelölt erdei úton csak akkor lovagolhatunk, ha azt a jelölések szintén megengedik. Lovas jelzést kizárólag az erdészeti hatóság engedélyével lehet felfesteni a turista-,vagy kerékpárútra. Az erdészeti hatóság az erdőgazdálkodó kezdeményezésére általában engedélyezi az együttes használatot, ha az a látogatók életét és testi épségét nem veszélyezteti. Turista- vagy kerékpáros út keresztezésekor a lovas csak lépésben haladhat át.Indulás előtt mindig tájékozódjunk az erdőgazdálkodónál az érvényben lévő korlátozásokról, fakitermelés, jégkár-helyreállítás, vadászat miatt lehet például korlátozás. Folyamatos, jó kapcsolat kialakításával az erdőgazdálkodó és az erdőt használó lovas dolga is könnyebb. Rossz látási körülmények között fontos, hogy a lovas látható legyen, ezért az estébe nyúló lovagláskor legyen nálunk fényvisszaverő ruházat és lámpa.

Erdőben és erdőfelújításban legeltetni tilos! Az erdei pihenők, források, tűzrakók tisztaságára pedig lovaglás alkalmával is figyeljünk! A haladási sebességet úgy válasszuk meg, hogy a belógó ágak elől időben a ló nyakára tudjunk simulni. A ló ugyanis nem veszi figyelembe a lovas magasságát. Arra is számítsunk, hogy nagy zajt csapva bármikor felröppenhet egy fácán a közeli bokrokból, feltámadhat a szél, vagy terepakadályokhoz érhetünk (pl. némelyik ló nem szeret pocsolyába lépni, vagy fatörzsön átlépni), amelyek megijeszthetik, megzavarhatják a lovat.

Fotók: Demeter László és Somogyvári Anett