Lapszemle

Felszabadító beavatkozások

Nyáron a munkák zöme fiatal erdeinkben zajlik. Az ápolási munkák során a szakemberek a természetes úton megjelent vagy mesterségesen elültetett csemeték növekedését hátráltató növényeket szorítják vissza.

Az erdő talaján az állományalkotó fafajok egyedei mellett más növények is fejlődnek. Bár ezek a lágy szárú növények és cserjék szintén szerves részét képezik a természetes életközösségnek, tömeges szaporodásuk révén, elsősorban a fiatal erdősítésekben hátráltathatják a csemeték növekedését. A gyökerükkel átszőtt talajon csökken a felvehető víz és tápanyag mennyisége, és takarásukban a csemeték kevesebb fényhez jutnak.

A néhány éves erdősítésekben elsősorban a lágy szárú fajok okoznak gondot, közülük is talán leggyakrabban a hazánkban szinte mindenütt előforduló siskanádtippan. Tarackjai sűrűn átszövik a talajt, elvonják a vizet és a tápanyagot a csemetéktől, és a lehulló mag csírázását is megnehezítik, így a természetes újulat szinte képtelen megtelepedni.

A fás szárú növények közül a szeder elleni küzdelem a legmeghatározóbb. Ez a finom és egészséges gyümölcsű cserje ugyanis gyakran elszaporodik a vágásterületeken, tüskés szárával ráhajlik a csemetékre, elvéve azok életterét. Az erdő növekedését és a munkavégzést gyakran nehezítik más szúrós cserjék is, mint a kökény, a vadrózsa és a galagonya. Az akár 10 méter magasra is felkúszó, gyors növekedésű lián, az erdei iszalag pedig még a nagyobb fákat is képes „megfojtani”.

A lágy szárú fajokat sarlózással, kaszálással, a fás szárúakat pedig speciális ollóval, illetve motoros kézi kaszára szerelhető adapterekkel távolítják el. A feladat kézimunka- és költségigényes, és csapadékos időszakban évenként akár 2-3-szor is szükség lehet rá. Könnyebb és gépiesíthető is a munka a mesterséges erdősítésben, ahol a csemeték szabályos sorokban helyezkednek el.

Az erdészetben is lehetőség van vegyszeres gyomkorlátozásra. Az erdőben is használható növényvédő szerek azonban csakis a szükséges hatósági engedélyek birtokában, növényvédelmi szakmérnök felügyeletével, a területen található egyéb élőlényekre és vizekre való legnagyobb körültekintéssel juttathatók ki háti vagy gépi permetezővel, illetve nagy, összefüggő területeken – például a siskanádtippan ellen – akár helikopterrel is.

A megfelelő technológia, a beavatkozás időpontjának helyes kiválasztása, és a fizikailag is megterhelő munkák szakszerű és gondos elvégzése erdeink egészsége és növekedése szempontjából egyaránt rendkívül fontos.