Lapszemle

Egy fotós, egy kép, egy történet – Marozsán Zoltán: Ragaszkodó gyöngyházlepke

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.Marozsán Zoltán: Ragaszkodó gyöngyházlepke

Sorozatunkban a természetből ellesett ritka, avagy különös pillanatokra szeretnénk ráirányítani a figyelmet. A képhez természetesen mindig tartozik egy fotós, a párosukat pedig gyakran egy izgalmas történet köti össze.

Marozsán Zoltán: Ragaszkodó gyöngyházlepke

Egy alkalommal hazafelé tartottam barangolásomból, amikor a szemem sarkából észrevettem, hogy egy falevél tapadt a nadrágomra. Majd lepillantva láttam, hogy nem falevél, hanem egy közönséges gyöngyházlepke kapaszkodott belém összezárt szárnyakkal. Gondoltam, nem söpröm le, hanem bemegyek a házba, és lefotózom. Mikor beértem, a potyautas továbbra is „ragaszkodott hozzám”, de valahogy nem esett lencsevégre, így óvatosan levettem a nadrágomat, ráraktam az asztalra, csináltam néhány felvételt, de nagyon csillogott a háttér, lévén a nadrágom vízlepergetős. Ekkor eszembe jutott, hogy a rajtam lévő gyapjú kardigán kiváló háttér lesz. Így azt is az asztalra tettem, óvatosan az ujjamra vettem újdonsült fotóalanyomat, és átraktam a kardigánra. Még mindig csukott szárnynyal, nyugodtan tűrte a „műtermi” villanásokat. Szerettem volna, hogy kicsit nyissa szét a szárnyait… és megtörtént. Ez volt az első lepkém, melyet ingben és gatyában fényképeztem le. Másnap a Facebookot böngészve, megnyugodva tapasztaltam, hogy senki nem csinált rólam felvételeket „lepkés hadműveletem” közben.