Lapszemle

Gemenc miatt is maradok

Hosszú Katinka Bajáról indult, és nagy utat tett meg a világhírnévig. A háromszoros világbajnok magyar úszónő kislányként ismerkedett meg a Gemenci-erdővel, ahol apai nagyapja még halászként a Rezéti-Dunából fogta ki a halakat. Olimpikonként, világbajnokként, világkupagyőztesként, ha néha-néha hazatér, beáll a fiúk közé a bajai férfi-kosárlabdacsapatot edző édesapa futótréningjein, és a Gemenchez tartozó Csertai kirándulóerdőben a Vén-Duna partján lefutja a távot.

● Csak az elmúlt évben öt világrekordot állított fel, hat Európa- bajnoki érmet – ebből három egyéni aranyat –, 68 világkupaérmet szerzett, amelyek közül 51 arany volt, 122 győzelemmel vezeti a világkupa-történet örökranglistáját. Honnan kapta ezt a fantasztikus győzni akarást, a kitartást, a tehetséget?
– A családomtól. A tehetség egy része fizikai adottság. Édesanyámtól örökölhettem a könnyű csontozatot, édesapámtól pedig az erős izomzatot, így szerencsére kiváló alapadottságaim vannak. Természetesen nagyon fontos volt, hogy anyai nagyapám lett az első edzőm, aki babaúszásra vitt, és biztos szemmel állapított a meg, hogy jó a vízfekvésem, sőt azt is mondta, nagy úszó lesz belőlem. Másrészt van egy furcsa „szenvedélyem”: iszonyúan motivál a siker, nem érzem a fáradtságot, ha győzök. Ez a nagyon-nagyon különleges érzés olyan, mintha a boldogságot megszoroznánk ezerrel.

● Vérbeli bajai lány. A várost ismeri, mint a tenyerét. Ott járt iskolába, ott érett ségizett . Ott jött ek az első úszóeredmények is. Mit jelent Önnek a Gemenci-erdő?
– Sokat. A különleges ártéri tájat, a kisvasutat, a gímszarvasokat, a Dunát. Egyszóval mindazt a csodát, amit a természet ad a számunkra. Apai nagyapám a Gemenci-erdő közepén, a Rezéti-Dunánál volt hivatásos halász, nap mint nap megtapasztalta az erdő, az állat- és növényvilág szépségét, közelségét, elmondhatatlan értékét. Ebből a tapasztalatból nekem is jutott . Igazi bajaiként úgy érzem, hogy a halászlé, a Gemenc és a Sugovica mindig visszavár.

● Az élet és a lehetőségek azonban az Egyesült Államokba repített ék. A Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetemen pszichológiából diplomázott . Majd 2012-től elindult lélegzetelállító győzelemsorozata. Ön az első, aki egy időben tartja a világcsúcsot rövid pályán mindhárom vegyesúszó számban. Mit kapott Amerikától?
– A férjemet! Meg azt a látásmódot, hogy a pohár sohasem félig üres, hanem félig tele van. Azt, hogy meg kell látni a lehetőségeket, nem siránkozni kell, hanem ki kell használni azokat. És persze dolgozni, dolgozni, dolgozni! Nem volt egyszerű átállni erre, de érdemes volt egy új úton elindulni. Amerikában megjött az önbizalmam is, itt értett em meg igazán, hogy a kemény munka mellett fejben dől el minden. Tudnom kell, hogy igazán mit akarok csinálni. Ki kell tűzni a célt, és tűzön-vízen át meg kell valósítani.

● A férje, Shane Tusup egyben az edzője, sőt a menedzsere is. A világ talán legrangosabb pénzügyi havilapjának magyar kiadása szerint ma Ön a legértékesebb magyar sportember. Ezzel a címmel nemcsak a sportt eljesítményt ismerik el, komoly üzleti értéke is van.
– Bizony, ez így van. Csak Shane és én tudom, hogy mennyit dolgozunk. A nyolcórás edzés mellett ő legalább négy órában az üzleti ügyekkel foglalkozik. Egy újságíró azt mondta rólunk, hogy két ember egy szívvel. Ezt vállalom. A férjem kiváló edző és menedzser is. Ő nem azt keresi, miért nem lehet megcsinálni valamit, hanem azt, hogy hogyan lehet megoldani a problémákat.

● Ha jól számolom, akkor csak az aranyérmekből több mint 10 kiló várja ott hon. Megdöbbentő szám. Meddig lehet ezt bírni? Mik a távlati tervei?
– Most nagyon jól megy az úszás, és ma már másként nézek a sportra. Nem félek a kudarctól. Élvezem, hogy van tétje a dolgoknak, a versenyszellem nálam egy alapbeállítódás. 2021-ig mindenképpen szeretnék versenyezni. Persze addig még olimpiák is lesznek, és 2017-ben Magyarországon lesz a vizes-világbajnokság. A nagyon távlati tervekben pedig az szerepel, hogy sportpszichológiával foglalkozom majd. Gyerekkorom óta érdekelt az emberi viselkedés, a lélek mozgatórugói. Biztos vagyok benne, hogy sokat tudok segíteni majd az akkori sportolókon, hiszen magam már megtapasztaltam a siker döbbenetes csúcsait és a kudarc mélységeit is.

● Elmondhatjuk, hogy az úszássport megérdemelten ünnepelt világklasszisa. A földkerekség nagyon sok helyén személyesen megfordult. Az Egyesült Államokban eltöltött idő és férje révén akár le is cserélhetné a magyar háromszínű mezt, bárhol szívesen fogadnák.
– Nem! Ez nem lehetséges. Baján születt em, nekem a Duna nem földrajzi fogalom, hanem jó ismerősöm. Nagyon-nagyon sokat tanultam az amerikai kultúrából. Látom, hogy világszerte milyen sok érték jelenik meg más országokban, de számomra felejthetetlen az a szabadság, amit biciklizés közben érzek a szülővárosomban. A szívét sem cseréli le az ember, így a hazáját sem. A nemzeti trikolórt semmiért sem cserélném le. Azt a trikolórt, amelyben a zöld szín a Gemenci-erdőt jutt atja eszembe, ezért is maradok.