Lapszemle

Felfedezés, játék és tanulás

A természetet járva mind több helyen színes képekkel, fotókkal és ismeretterjesztő szöveggel ellátott tanösvények segítenek a kirándulóknak felfedezni a környéket, megismerni annak élővilágát, történetét, különlegességeit. A megszokott ismeretterjesztésnél azonban jóval többet kínálnak a Patkós Stúdió táblái.

Az erdei tanösvények, interaktív kiállítások nemcsak a gyerekeknek okoznak önfeledt perceket – tapasztalatból tudom –, hogy a felnőttek is gyakran belefeledkeznek a kirakós, megfigyelős játékokba, és rohanó világunkban ez nagyon fontos. Merjünk felnőttként is játszani, tanuljunk meg újra gyerekként látni, rácsodálkozni dolgokra, és életünk sokkal érdekesebb, színesebb lesz! Talán erre is gondolt Patkós Gábor, az idén 20 éves tápiógyörgyei vállalkozás alapítója, amikor a fejébe vette, hogy szabadtéri játék készítésében szerzett tapasztalataikat a tanösvények létrehozásánál kamatoztatják.

• Honnan jött az ihlet, van valamilyen kapcsolódása a faiparhoz, erdőhöz?
– Kezdetben főként újságokat és más nyomdai munkákat készítettem a környékbeli önkormányzatoknak. A 2000-es évek elején kezdett foglalkoztatni a tanösvényépítés, szerettem volna megújítani a hagyományos, egyszerű táblákat. Akkor vettem föl az első kollégáimat. Az erdőhöz természetszeretőként kötődöm. Eredeti végzettségem szerint tanító vagyok, később pedig vidékfejlesztési szakértői diplomát szereztem. A tanítóságból eredhet, hogy szeretnék minél szélesebb korosztályt megszólítani a munkáinkkal, az egészen kicsi gyerekektől kezdve, bárkit, aki végigsétál az általunk épített tanösvényen vagy kiállításon. Fontos számomra a természet szeretetének továbbadása, ahogyan az is, hogy a látogatók játszva, élményszerűen jussanak ismeretekhez. Kirándulás közben az emberek fogékonyabbak az újdonságokra, érdekességekre, szeretnék tudni, hogy mit láttak vagy hallottak éppen, és örülnek, ha erre ott helyben kapnak választ.

• A tanösvények készítése azonban továbbra is csak egy szelete a munkájuknak.
– Természetvédelmi kiállításokat rendezünk nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, és irodalmi vagy helytörténeti témákban is dolgozunk. Évek óta együttműködünk például az egri Dobó István Vármúzeummal, a tavalyi Gárdonyi-év kapcsán a nagyon sikeres, sok helyszínre eljutott Gárdonyi-sátor játékait terveztük és készítettük el. Több mint kétszázezer gyerek használta, próbálta ki őket. A kiállításokhoz, természetvédelemhez kapcsolódóan pedig könyveket és kiadványokat is készítünk. Ez természetesen csapatmunkát kíván. Büszkén mondhatom, hogy 10 állandó alkalmazottal dolgozom. Az irodai munkát pénzügyi és bölcsész szakemberek végzik, a csapat másik része a kivitelezésért felelős asztalosokból áll. Velük a tervezéstől a telepítésig mindent el tudunk készíteni. Munkánkat ügyes grafikusok egészítik ki, mindannyian képzett illusztrátorok, és természetesen rajtuk kívül is vannak külső munkatársak, tehát sok ember összehangolt munkáját láthatja, aki meglátogatja valamelyik tanösvényünket.

• Hogyan születnek az újabb és újabb ötletek? Hogyan lehet gyerekszemmel látni a világot?
– Igyekszem mindig nyitott szemmel járni, és minél több kiállításra eljutni külföldön is. Hiszem, hogy mindig a legjobbakkal kell együtt dolgozni, mert a különböző tudásterületek kiegészítik egymást. Nagyon hasznos például a formatervezésbe vagy a tájépítészetbe, esetleg a kommunikáció rejtelmeibe belelátni egy kicsit, együtt gondolkozni, újat kitalálni. Emellett azt is fontos, hogy időről időre kiszakadhassak a munkából, sokszor pihenés közben jut eszembe az az ötlet, amelyből később egy játék vagy egy új forma, új megoldás születik. De gyakran nyúlok vissza a két lányom és a fiam nevelése kapcsán tapasztaltakhoz.

• Melyik munkára a legbüszkébb?
– Többre is nagyon büszke vagyok. A tavaly tavasszal átadott szőcei Lápok Háza kiállításra mindenképpen. Nehéz munka volt, nagyon sokan dolgoztunk rajta a szövegek megírásától a grafikai tervezésen át a kivitelezésig, de úgy gondolom, hogy minden téren sikerült szépet alkotnunk. Nagyon jó érzés az is, hogy a már említett Gárdonyi-sátor játékai a sok próbálgatás ellenére még mindig hibátlan állapotban vannak.
Tanösvényeink közül kettő is díjat kapott tavaly. Az év ökoturisztikai létesítménye pályázatán holtversenyben lett első helyezett az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény az Őrségben és a Molnárka tanösvény a Gemenci-erdőben.

• Most min dolgoznak?
– Jelenlegi munkánk a Gyomaendrődön megvalósuló turisztikai beruházáshoz kapcsolódik, melynek részeként több tanösvény és kiállítás kivitelezését vállaltuk. Nyáron fogják átadni, érdemes lesz oda is ellátogatni! Emellett a Zalaerdő Zrt. két tanösvényén is dolgozunk: a zalakarosi Csiga-túra tanösvény a lassabb, tartalmasabb életmódra is felhívja a figyelmet, Lentiben a parkerdőben pedig a Vadvirág tanösvényt készítjük. A honlapunkon és a közösségi oldalunkon ezekről is folyamatosan beszámolunk.

A Patkós Stúdió honlapja hűen tükrözi az alkotók „lelkivilágát”, színes, vidám, érdemes körülnézni!