Lapszemle

Vadászat – az erdők védelmében

Az erdőben kirándulók gyakran nem értik, miért van szükség vadászatra, pedig a téli terelő- és hajtóvadászat nem egy szűk réteg kedvtelése, hanem valódi küzdelem a fokozatosan növekvő vadállománnyal az erdők természetességének védelme, növelése érdekében. Túrázóként nincs okunk a félelemre, hiszen véletlenül biztosan nem csöppenhetünk terelővadászatba.

Vadászat – az erdok védelmébenA magyarországi erdőkben télen csökkenteni kell a nagyvadállományt, különben az állatok nagyon elszaporodnak. 1960 és 2013 között a magyar vaddisznóállomány a becslési adatok szerint a tizenötszörösére duzzadt (forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár). A vaddisznó a talaj túrásával tönkreteheti a fiatal erdősítéseket, feleszi a makkot, ami az erdő megújulását biztosítaná, a mezőgazdasági károkról nem is beszélve. A szarvasok és az őzek az újulat rügyeit rágják, vagy kihúzzák a frissen ültetett csemetéket. Agancsuk tisztításakor, táplálékszegény időszakokban, például tél végén pedig fogukkal felsértik az értékes vékony kérgű fák (juharok, hársak, bükk) törzsét, és ezzel gyakran a pusztulásukat okozzák.

Elegendő ragadozó hiányában az állományszabályozás egyetlen megoldása a vadászat. Az őzgida és -suta, a szarvastehén, -ünő, -borjú és a muflon juh, jerke esetében ősztől a téli hónapokig tart a vadászati idény, de vaddisznókanra, -kocára és -süldőre 2011-től már egész évben lehet vadászni, hiszen az enyhe telek hatására még nagyobb a szaporulat. A jégkárral érintett erdők a vad számára még több elérhető táplálékot és búvóhelyet nyújtanak, így a vadászat idén még fontosabbá válik.

Vadászat – az erdők védelmébenA terelővadászat 20-50 ember összehangolt munkája, elsősorban a vaddisznókondák által búvóhelynek használt fiatalosokat, bozótosokat járják végig a hajtók. A társas vadászatok időpontjai sok esetben több hétre előre tudhatóak, de a pontos helyszín a vad mozgása és az időjárás függvényében dől el a vadászat előtti napokon. A vadászok lőállása előre meghatározott helyen van, csak a biztonságos lőirányokba szabad célozniuk, és csak akkor, ha meggyőződtek a vad fajáról, koráról és neméről. A vadászok figyelnek arra, hogy a golyó semmi esetben se repüljön messze, ezért épülnek a magaslesek – melyek az egyéni vadászatok helyszínei is –, hiszen felülről érkezve a rövid röppályájú lövedék szinte azonnal a földbe fúródik. A terelővadászat területére vezető erdészeti utakat és turistautakat lezárják, helyenként táblákkal, szalaggal is egyértelművé téve a mindössze néhány óráig tartó korlátozást. Az utakat őrző kollégák is figyelmeztetik a vadászatra az arra járókat.

Ha kirándulást tervezünk, az időjárás mellett az erdőgazdálkodó és a vadgazdálkodó korlátozásait is vegyük figyelembe. Nézzük meg az illetékes erdőgazdaság honlapját, vagy érdeklődjünk telefonon, így elkerülhetjük a túra újratervezését. Az év minden szakában fontos, hogy lehetőleg ne térjünk le a turistautakról, illetve az erdőés vadgazdálkodó tudomása nélkül ne állítsunk fel fotós lessátrat, ne „váljunk észrevétlenné” az erdőben.