Lapszemle

Teljes felüdülés

A futás a testnek és a léleknek egyaránt gyógyír – erdőben különösen. A kellemetlen élmények, sérülések elkerülésére azonban érdemes betartanunk bizonyos szabályokat.

Teljes felüdülésA futásnak annyi előnyös hatását ismerjük, hogy képtelenség lenne mindet felsorolni. Megnöveli a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a vitálkapacitást. A rendszeres edzéstől rugalmasabbak lesznek az erek, a szív könnyebben pumpálja a vért, emelkedik a HDL-, azaz a jó koleszterin szintje, futással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek. A futás emellett jó a mozgásszervi, ízületi panaszokra, az asztmára, erősödik tőle az izomzat, beindul az anyagcsere. Ellenállóbbá tesz, lassítja az öregedési folyamatokat. Erdei terepen elkerülhetjük, hogy a futáskor túl nagy terhelés érje az ízületeket, jobban kell azonban figyelnünk az útra, hogy ne csússzunk meg az avaron, ne ficamítsuk ki a bokánkat egy-egy kiálló gyökérben vagy szikladarabban. Egyáltalán nem mindegy, hogy miben futunk, a minőségű edzőcipő csökkenti a rázkódást, ruhából pedig olyat válasszunk, amely nem túl meleg, de nem is hideg, és az izzadságot felszívja.

Futás előtt kihagyhatatlan a bemelegítés, mozgás közben pedig mindig ügyeljünk a testtartásra, karjainkkal ne kalimpáljunk, de ne is szorítsuk le őket, tartsuk derékszögben meghajlítva a derék mellett. Figyeljünk a helyes légzésre is, és mindig pótoljuk a folyadékot. Futás közben 20 percenként vegyünk magunkhoz 2 deciliter vizet, és ha szükséges, szénhidrátot, például egy müzliszeletet is. Futás után is ehetünk, ha jólesik, innunk pedig mindenképpen bőségesen kell.

A sportolással járó húzódás vagy szakadás szinte minden esetben túlterhelés miatt jön létre. A hirtelen elindulás vagy megállás, gyors futás a lejtőn, az ugrás jobban igénybe veszi az izmokat, inakat, amelyek megfeszülnek, és súlyos esetben részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak. Körülöttük vérömleny és duzzanat alakul ki. A sérülést éles fájdalom kíséri, amely – enyhe esetben – fokozatosan múlik, de a vérömleny környékén érzékeny marad. Minden mozdulat fájdalmassá válik, szakadáskor pedig behúzódás képződik a sérülés fölött. Az elsősegély első lépése a tehermentesítés, vagyis nem szabad ráállni a sérült lábra, fogni a sérült karral. Rögzíteni kell a sérült testrészt, majd pihentetni és jegelni, esetleg felpolcolni. Ha a sérülés miatt érzett fájdalom vagy duzzanat néhány nap alatt sem csillapodik, forduljunk orvoshoz. A trauma utáni gyógyulás általában lassú, soha ne legyünk türelmetlenek, és ne erőltessük túl sérült a sérült testrészt.

Tippek tavaszi fáradtság ellen
• Kezdje váltófürdővel a napot! A forró víz hatására a hajszálerek kitágulnak, majd a hideg víztől összehúzódnak.
• Reggelizzen üdítően! Szalonna és rántotta helyett fogyasszon joghurtot, zabpelyhet, zöld teát.
• Napozzon! Már a kora tavaszi napfény is segít a D-vitamin képzésében. Vegyen rövid ujjú pulcsit, és fordítsa arcát a nap felé naponta 10-15 percre.
• Pótolja a hiányzó vitaminokat! Lehetőleg friss, szezonális növényekből, gyümölcsökből. Főként a vashiányra ügyeljen.
• A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás elengedhetetlen, ahogy a szabad levegőn mozgás is.