Lapszemle

„Isten áldjon utadon!”

Három zarándokút közül is választhat Baranya megyében, aki az önismeretet, a szakralitást, a spirituális élményt úgy szeretné megélni, hogy közben fizikailag is bejár egy hosszú utat. A zarándoklat alatt léleképítő programokon vesz részt, érdekes és értékes emberekkel köt barátságot, magával viszi a hely pozitív energiáit, értékeit.

Talán az Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokút baranyai szakasza a legszebb, amely az Ófalu–Mecseknádasd– Pécsvárad–Püspökszentlászló–Zobákpuszta–Árpádtető–Pécs–Pogány– Bisse–Máriagyűd útvonalon vezet. Kialakításának gondolatát a spanyol El Camino sugallta, 2008-ban kezdték el a hazai szent (különleges kisugárzású) helyek „összekötését”. A Magyar Zarándokutat a zarándokszállások kb. 25 kilométerenkénti hálózata és kijelölt, „felfestett” útvonala testesíti meg. A keresztény szellemiségű, a barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útja segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. Az útvonal többnyire a természetben, földutakon és turistaösvényeken vezet, teljes hossza mintegy 431 kilométer. Évenként ezren váltanak rá zarándokútlevelet a 10 kiváltóhely valamelyikén, ahol a térképeket is tartalmazó útikalauz is beszerezhető.

A Baranya megyét átszelő másik zarándokút, a Mária Út (Via Maria) az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 kilométer hosszan. A Mária Út mentén kb. 60 kisebbnagyobb zarándokhely található. Az Ófalu–Püspökszentlászló– Pécs–Pogány–Máriagyűd–Harkány–Drávaszabolcs útvonalat elsősorban csoportos bejárásra ajánlják. A Mária Út gyalogos és kerékpáros vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat. Útjelzések, sok helyütt táblák jelölik, ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat és térképes zarándokkalauz segíti a tájékozódást. A zarándokok az állomásokon pecsétet kapnak zarándokútlevelükbe.

A Via Divide Caritatem, A szeretet megosztásának útja Kisújbányát, Zengővárkonyt, Pusztakisfalut, Lovászhetényt, Nagypallt, Erzsébetet, Szellőt, Kátolyt, Máriakéméndet érinti. 2010-ben kezdték kialakítani. A Szent Mártonnak szentelt templomokat, a róla elnevezett településeket keresheti fel a vándor a természeti szépségekben, építészeti, művészeti, néprajzi örökségben, kortárs alkotókban és alkotásokban gazdag, különféle nemzetiségek által tarkított közel 110 kilométeres, gyalogosan és kerékpárral is járható útvonalon. 2013-ban, illetve 2014-ben Horvátország EU-csatlakozásakor a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség zarándoklatot szervezett Illocska és a határ túloldalán fekvő Pélmonostor (ott is van Szent Mártonnak szentelt templom) között. A nagy érdeklődésre tekintettel azóta minden évben, áprilistól novemberig havonta egy túrát kifejezetten erre a zarándokútra hirdetnek.