Lapszemle

Erdőjárás Debrecen környékén

A Hajdúság fővárosáról, Debrecenről a legtöbb embernek elsősorban nem az erdők jutnak eszébe. Sokan elcsodálkoznak, amikor megtudják, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely környékének erdősültsége nagyobb, mint Soproné. A Debreceni Erdőspusztákon ráadásul nagyon sok ritkaságot, érdekességet talál a turista. Feltérképezésükben Fekete György, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója segít. Az erdészeti társaság kezeli a térség állami tulajdonú erdeinek jó részét.

Autóba szállunk, majd Debrecent keleti irányban elhagyva hamarosan már az Erdőspusztákon járunk. Az első történelmi emlékhely, amelyet elérünk, az Ördögárok. Ez a hazánk területén egykor körülbelül 1260 kilométer hosszan húzódó ókori védműrendszer maradványa. A szarmata törzsek által kialakított védősánc egy részét helyreállították: két sorban hegyezett faoszlopok sora és fonott sövény emlékeztet a régmúlt időkre.

Kerékpárral a fák közt

Fekete György már utazás közben sorolja a környéken a közelmúltban megvalósult fejlesztéseket és beruházásokat. Az Országos Kéktúra útvonalfejlesztéshez kapcsolódva tavaly a NYÍRERDŐ Zrt. teljesen megújította a Fancsikai kilátót, az erdészek rendbe hoztak egy 8 kilométeres turistautat, és több mint 4 kilométeres kerékpározható utat tettek biztonságosan járhatóvá. Így most már a térség egyik kedvelt turisztikai célpontjától, a Vekeri-tótól a Mézeshegyi-tavak érintésével a Panoráma úti becsatlakozásáig igazi erdei körülmények között lehet kerékpározni. A Hármashegyi Pihenőcentrumban a társaság felújított több meglévő padot, asztalt, tűzrakó helyet és esőbeállót, valamint az 1980-ban épült büfé épületét is korszerűsítette. Ezeken túl a túraútvonal mellett 21 új fedett és nyílt pihenőhelyet létesítettek.

A Hármashegyi Pihenőcentrum az egyik kiemelt pihenőövezete az Erdőspusztának. A nevét a három földhalom kiemelkedéséről kapta, melynek legmagasabb pontja 151 méter. Hármashegyalján van a Zsuzsi Erdei Vasút végállomása. Ez Magyarország egyik legrégebbi kisvasútja, idén ünnepli alapításának 133. évfordulóját. Nevét az első itt közlekedő, fatüzelésű gőzmozdonyról kapta. A hétvégéken általában megtelnek a kocsik, nagyon sok család mozdul ki Debrecenből a rendkívül népszerű Zsuzsival.

Környezettudatosságra nevelnek

A környéken erdei körszínt, játszóteret, kilátót és tanösvényt is kialakítottak az erdészek a látogatók számára. Itt helyezkedik el a Hármashegyi Erdészeti Erdei Iskola. A Debrecen város tulajdonában levő létesítmény üzemeltetését tavaly vette át a NYÍRERDŐ Zrt. Az erdei iskola legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás- és iskoláskorú gyermekek környezett udatos nevelése. A diákok megismerhetik a Nagycserei-erdőtömböt és annak élővilágát, betekintést nyerhetnek az erdészek mindennapi munkájába és az erdőgazdálkodásba. A foglalkozások során a hármashegyi tanösvényen sétálva, megismerhetik a zömében Natura 2000-es terület védett növényés állatfajait, a Hármashegyi-tó gazdag élővilágát.

Az erdőben haladva, hamarosan az impozáns Hármashegyi kilátó „üti meg” a szemünket. A mindössze néhány hónappal ezelőtt elkészült 25 méter magas létesítményt a korábbi kilátó helyére építette a NYÍRERDŐ. Aki erre jár, ne hagyja ki a megmászását. Föntről ugyanis csodálatos látvány tárul az erdőjáró szeme elé. Nemcsak a hajdúsági megyeszékhely, hanem tiszta időben a „szomszédvár”, a több mint ötven kilométerre fekvő Nagyvárad is jól látszik.

Magunk mögött hagyjuk Hármashegyet, Debrecen irányába indulunk el. Utunk akácosok, homoki tölgyesek és fenyvesek között vezet. Hamarosan a Panoráma útra kanyarodunk, majd mindössze néhány kilométer után elérjük a Bánki Pihenőcentrumot.

Erdőspuszta a Bemutatóházban

Debrecen erdei valaha a Tiszától a Gúthi-erdőrengetegig húzódtak. A várost keletről ölelik a tisztásokkal gazdagon tarkított erdők, az erdős puszták. Itt épült több mint négy évtizede a gyepes-fás élővilágot és a „vákáncsos” erdőgazdálkodást megismertető Erdőspusztai Bemutatóház – mutatja be kísérőnk a területet. Az épület a közelmúltban megújult, megfi atalodott. Belső burkolatait, ablakait kicserélték, valamint korszerűsítették a világító- és a fűtési rendszert is. A kerekded létesítmény szíve a jól felszerelt, hetvenfős konferenciaterem az arborétum pompás panorámájával. Itt az erdő és a cívisgazdák évszázados együtt élését a hajdúsági lőcsös szekér idézi. Az egymásba nyíló kiállítási termek között az első az öreg erdész szobája, mely betekintést enged az erdészek életmódjába, és számos használati tárggyal is megismerkedhetnek a látogatók. Ebből a helyiségből az Erdőspuszta világába lépünk. Muray Róbert festett erdei tisztását a táj vadjainak preparátumai népesítik be, míg a falakat trófeák díszítik. A Nyírség szépségeiről, természeti kincseiről a kivetítőn futó képek és fi lmek mesélnek. A harmadik terem az iskoláscsoportok foglalkoztató szobája, ahol a gyerekek nemcsak erdei ismeretekre tehetnek szert, hanem kiélhetik alkotási vágyaikat.

Füvészkert és ligeterdő

Az épület a 15 hektáros, természeti ritkaságokban bővelkedő füvészkertben áll. Itt megismerkedhetünk a Nyírségben eredményesen telepített lombos fákkal, cserjékkel és tűlevelűekkel. Az arborétumban lévő több mint 300 növénycsoport között találjuk a védett egyhajúvirágot, a magyar nőszirmot és a tarka sáfrányt. A kert növényzete hasznos ismereteket nyújt a szakembereknek a nem őshonos növények és a Nyírségbe telepített fafajok környezeti igényeiről. Az arborétum tavacskájával, kilátójával, tágas tisztásaival, árnyas fáival, színestarka növényzetével, rönkjátékaival, padjaival és filagóriáival népszerű pihenőhely. Gyerekeknek, felnőtt eknek, családoknak egyaránt lehetőséget kínál a kikapcsolódásra és a szabadidő hasznos eltöltésére. A programok szervezhetők a kültéri foglalkoztatóházban is, amely tavaly készült el. Az ismeretek elmélyítését segíti az Év fái tanösvény, ahol az összes hazai év fájává választott fafaj példányait megtalálják a turisták. A kert különlegességei a fafaragó táborokban készült szobrok, valamint a debreceni „vákáncsos” erdősítőknek emléket állító földbe vájt kunyhók, ólak, vermek. Túránkat a 48-as út északi oldalán fekvő „Nagycserei Kőrises” arborétumban zárjuk. Az erdő lelkét egy idős tölgykőris-szil ligeterdő állomány alkotja, amely a Nyírség legszebb ligeterdei közé tartozik. A több mint félszáz fafajt őrző ligeterdő, az ott található számtalan cserje és lágy szárú növény a természet szinte érintetlen remeke. Az arborétumot ma az erdészek létrehozója nyomán „Szabó Pál-emlékerdő” néven ismerik, és egy fából készült emlékmű őrzi az alapító emlékét.

Mielőtt elválunk, Fekete György még elmeséli, hogy a nap folyamán csak bepillantást nyertünk a Debrecen környéki turisztikai látnivalókba. Vekeri-tó, Fancsikai-tavak, Gúthi-erdő – néhány olyan célpont, ahol hosszabbrövidebb időt lehet hasznosan, erdei körülmények között eltölteni. Ami öszszeköti őket, az a területeket kezelő társaság, a NYÍRERDŐ Zrt. Lehetőségeikhez mérten, mindenütt fejlesztik a turisztikai létesítményeket, eszközöket. Próbálnak közjóléti szempontból is megfelelni a cég filozófiájának: „Erdők jó kezekben!”