Lapszemle

Bútorgyár a Mátra lábánál

A vulkanikus eredetű Mátra keleti részén, festői környezetében helyezkedik el Recsk. A vidéket a hegység északi oldalának szűk völgyei formálják változatossá. A települést kettészelő Parádi-Tarna patakot a környék vízfolyásai duzzasztják. Miközben a tájban gyönyörködünk, Recsken szorgalmasan zakatolnak az ipari varrógépek, csattognak a tűzőgépek, susog a fólia, készülnek az ágyak és kanapék a Medal Hungary Kft. üzemében.

Bár a hazai bútorgyártás megsínylette a gazdasági válságot, a külföldi piacra gyártó recski Medal Hungary Kft. töretlenül fejlődik. Egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a bútorgyár Magyarország egyik legszebb helyére, a Mátra lábához, Recskre települt. De ha már így történt, a belga tulajdonú vállalat egy évtized alatt a nagyközség legnagyobb foglalkoztatójává vált, 150 embernek ad munkát.

Igényes piacokra

A település „fölső végében” 2002-ben kezdték a munkát, 2006-ban pedig már kigördültek az első bútorok az új telephelyen megépült Medal Hungary Kft. kapuján. Akkor 12 emberrel huzatokat varrtak relaxfotelekhez, majd két évvel ezelőtt, az új tulajdonos révén belga és svájci piacra kezdtek bútorokat gyártani. Két esztendeje 1500 négyzetméteres csarnokot építettek, tavaly pedig átadták a 2200 négyzetméteres gyártócsarnokot, a tűzivíztározót, s új, 500 négyzetméteres csarnokukba termelő berendezéseket vásároltak.

A vevőkör fokozatos bővülése jelzi, hogy jó minőségű bútorokat gyártanak, és éves szinten 2 százaléknál kevesebb hibával dolgoznak. „Szállítottunk egy német gyárnak, ahol 3 százalék volt az elfogadott határ”– mondta Kis Tamás ügyvezető, érzékeltetve a náluk folyó pontos munkát. Ezt támasztja alá az is, hogy az igényes svájci piacra ugyancsak dolgoznak.

Nincs két egyforma

Termelésirányítási rendszerük szerint 1,5 millió bútor-összeállításnál tartanak: méret, modell, s ezeken belül a huzatok anyaga és típusa szerint. Nincsen két egyforma termékük. „Egy hónapon belül is változtatjuk a fejvéget, a színt, vagy a huzatot”– adott számot a szakember, miért is nem tudnak szériában dolgozni.

Napi 50-55 ágyat készítenek, s termelésüket a kétszeresére szeretnék bővíteni. Hetente 3-4 kamion hagyja el a telephelyet. Általában kéthetes szállítási határidőt vállalnak, ezt azonban jelenleg nem tudják tartani, ezért is kellett fejleszteni a céget, s ezért is keresnek további 15-20 tapasztalt varrónőt. Ezt követően még 30 férfit – kárpitozót, csomagolót – szeretnének alkalmazni. Május-júniusban kevesebb a megrendelésük, ugyanakkor a téli hónapokban a csúcsra jár az üzem.

A jó beszállítóknak nem engedik el a kezét, többükkel 2002 óta együtt dolgoznak. „Nem könnyű megbízható faanyag-beszállítót találni, bármilyen egyszerűnek tűnő termékeket is gyártunk”– jelezte Kis Tamás. Négy helyről kapják a már kész favázat, és a minőség és a pontos szállítás mellett az egyik legfontosabb elvárás a megfelelő ár. Nagyon sok versenytárssal kell a piacon megküzdeniük, és közülük is a kínaiak okozzák a legtöbb fejtörést. A jó minőség szavatolásához 12 százaléknál nagyobb nedvességtartalmú faanyagot nem vesznek át. „Ide készen érkeznek a favázak, semmit nem módosítunk rajtuk”– magyarázta az ügyvezető. A jövő tervei közt – a gyártás biztonsága érdekében – egy saját faipari üzem beindítása is szerepel. Ennek köszönhetően ugyanis gyorsabban igazodhatnának a piaci igényekhez. Ám ez nem jelenti, hogy a már meglévő favázbeszállítóikat mellőznék, a megnövekedett igényeket tervezik saját gyártásból kielégíteni. Úgy tartják, hogy a gyár önmagában semmit nem ér a dolgozók és a beszállítók nélkül. Csak együtt tudnak a piacon versenyképesek maradni.

Munkát adnak

A megrendelők elvárásai változnak, ezért nagyon rugalmasnak kell lenniük. Bármennyire is szeretnék, fabeszállítóik munkáját sem tudják megkönnyíteni, mivel egyedi termékeket gyártanak. A nyomonkövethetőség minden egyes termékre vonatkozik. Akár három év távlatából is meg tudják mondani, ki készítette az ágyat, honnan érkezett az alapanyag, melyik tekercsből készült a huzat.

A Medal Hungary Kft.-t környezettudatos gazdálkodás jellemzi. A belga tulajdonosok ugyanolyan gyárat – vagy még korszerűbbet – szeretnének Recsken látni, mint saját hazájukban. A padló aljzatát teljesen szigetelték, világítóelemek építettek be, hogy elegendő természetes fényt kapjanak. Jó munkaerőt azonban egyre nehezebb találni az országban – tette hozzá Kis Tamás. Megszűntek a szakmunkásképzések, ezért az oktatás beindítását tervezik, hogy a munkanélkülieket átképezzék, és a fiatalokban fölkeltsék az érdeklődést a szakma iránt. Munkával ugyanis helyben tarthatók az emberek.