Lapszemle

Több évtized munkája

A VADEX Mezőföldi Zrt. mintegy 19 ezer hektáron folytat erdő- és 29 500 hektáron vadgazdálkodást a közép-dunántúli Mezőföldön. Területünkön egyaránt megtalálhatók a szikes termőhelyeken tenyésző kocsányos tölgyesek, a homoki területekre jellemző akác-, fenyőerdők, és a nagy gazdasági és természeti értéket képviselő ártéri ligeterdők.

A fatermesztés szempontjából a szétszórt erdőtömbök nagyobb része kedvezőtlen termőhelyen terül el. A költséges erdőfelújítás, a kevésbé értékes fafajösszetétel, a kitermelhető faanyag mennyisége, minősége és hozama egy idő után kétségessé tett e a nyereséges működést és az erdők megfelelő színvonalon kezelését. A vezetőség ezért olyan programot dolgozott ki, amelynek következetes megvalósításával az utóbbi 30 évben jelentősen bővült a tevékenységi körünk, és gazdálkodásunk eredményessé vált. Védelmi és közjóléti rendeltetéssel 2000 hektár új erdőt telepített ünk, elsősorban a nagyvárosok és a velencei-tavi üdülőövezet térségében, javítva ezzel egyben a megye szerény erdősültségi arányát is.

Az erdő gazdasági rendeltetését társaságunk két irányban juttatt a érvényre.
A megfelelő termőhelyeken (Keleti- Bakony, Duna-ártér) továbbra is elsőrendű cél maradt a fatermesztés. A Kelet- Bakony lankáin természetes vegetációt alkotó cseres és gyertyános tölgyeseknél a kedvező termőhelyi adottságokat kihasználva – ahol lehetséges – természetes erdőfelújítás történik. Az erre kevésbé alkalmas területeken – természetesen az erdő örökös fenntartásával – a vadgazdálkodást fejlesztett ük, és ezt kívánjuk folytatni a jövőben is. Tenyésztéssel, vadásztatással, vadhúsfeldolgozással és exportértékesítéssel egyaránt foglalkozunk. Kialakult a gazdaság egyedi – a többi erdőgazdaságtól sok tekintetben eltérő – tevékenységi köre, amely az erdőgazdálkodás mellett a helyi adott ságok legjobb kihasználására, az ésszerű földhasználatra, a külföldi és belföldi piaci lehetőségek kielégítésére támaszkodik. A soponyai vadfeldolgozó üzem 1973-as megnyitása óta a VADEX Mezőföldi Zrt. a vadhúsfelvásárlás meghatározó szereplője lett.

Európai hírű vadászatok

A szép erdei környezetben fekvő vadászházaink Válon, Vérten, Fehérvárcsurgón és Tímáron, valamint Soponyán, a híres Fácános Hotel várják a hozzánk érkező vadászokat és családtagjaikat. A 35 000 hektáros vadászterületünkön az összes hazánkban vadászható apró- és nagyvadfaj megtalálható. A műszaki fejlesztés hatására vadászterületeink Európa-szerte híresek. Emellett hazánkban kizárólag a VADEX Mezőföldi Zrt.-nél vadászhatnak a Dybowski szikaszarvasra (Cervus nippon) és az amerikai vadpulykára (Meleagris gallopavo). Évenként mintegy 1500-2000 nagyvad, 15 000 apróvad kerül terítékre, főként külföldi vendégek vadászata során, de örvendetesen emelkedik a hozzánk látogató hazai vadászok száma is. Számos rekorddal büszkélkedhetünk, legutóbb októberben Válon egy aranyérmes trófeájú (217 CIC-pontos, 5,52 kilogrammos trófea) dámlapátos került terítékre.

A közjólét szolgálatában

A városias életmód hatásaként az erdők közjóléti rendeltetése is mindinkább előtérbe kerül. Erdőgazdaságunk – a gazdasági tevékenység mellett – különböző létesítményekkel, szolgáltatásokkal igyekszik hozzájárulni a lakossági igény mind színvonalasabb kielégítéséhez.

A Velencei-hegység legdélebbi nyúlványán elterülő Pákozd-Sukorói Arborétumban megismerhetők a környék természeti és kultúrtörténeti kincsei. A 96 hektáros területen 250-féle fa és cserje, és számos lágy szárú növényfaj él. A kopárfásításnak köszönhetően megtalálhatók itt a Velencei-hegységre jellemző őshonos fafajok, valamint a védett növények közül a tavaszi hérics, a leány- és fekete kökörcsin, a vitéz kosbor, és még érintetlen füves növénytársulásában az árvalányhaj is nyílik.

A tavaly megújult Tájmúzeum betekintést nyújt a környék kultúrtörténetébe, bemutatja a vidék természeti képét, nyomon követi földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát. A gyerekek pedig interaktív kiállításon ismerhetik meg a térség élővilágát.

A múzumtól rövid sétával, az erdei ösvényen keresztül jutunk el az arborétum „jelképéhez”, a kilátóhoz, ahonnan a velencei tájban gyönyörködhetünk. Az onnan induló tanösvény az erdő és erdész közvetlen kapcsolatát, munkáját, az erdőtelepítés folyamatát mutatja be, jól kiegészítve az iskolai ismereteket. A belső kis tó mentén 150 férőhelyes fedett szín, kiépített ivóvíz, tűzrakó helyek, színvonalas kalandjátszótér, focipálya várja a pihenni vágyókat.

„Vadvízország”

Szintén fontos közjóléti létesítményünk a soponyai Ökoturisztikai Központ Sárvíz szívében. A Sárvíz-völgye központi részén terül el az 1000 hektáros országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület igazi „vadvízország”, gazdag növény- és állatvilággal. A legjelentősebb természeti értéke pedig az ott fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémek, a megye legnagyobb bakcsó-, kiskócsag- és üstökösgém-kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi Az Ökoturisztikai Központ helyet ad a Gilice Erdészeti Erdei Iskolánknak is, új foglalkoztató termében rossz időjárás esetén is fogadni tudjuk az óvodai és iskolai csoportokat.

Az Erdészeti és Vadászati Múzeumban a vadászati és erdészeti ismereteken túl átfogó képet kaphatunk a környék élővilágáról is a diorámák segítségével. A terület élővilágának megismerését szolgálják a gyalogos- és kerékpárutak mentén kihelyezett információs táblák. Az erdészeti és vadgazdálkodási tanösvényen végigsétálva pedig bepillantás nyerhetünk erdészeink és vadászaink mindennapi munkájába.

Nagy népszerűségnek örvend a nagyvadbemutatónk, őzzel, vaddisznóval, valamint a szarvasok különböző fajtáival (szika-, gím- és dámszarvas). A szárnyasvad-bemutatón pedig vadpulykákkal, fácánokkal és egy emupárral ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az előre bejelentkezett csoportoknak szakvezetést nyújtunk, valamint kerékpár kölcsönzésére is van lehetőség.

Az Ökoturisztikai Központhoz tartozó Fácános Hotel tökéletes helyszíne a bentlakásos továbbképzéseknek, egyéb szakmai, vállalati, illetve családi rendezvényeknek (esküvő, ballagás, baráti vacsorák stb). A szeptember elején hagyományos soponyai Vadgasztronómiai Fesztiválon pedig a remek ételek mellett sok színes programot is kínálunk.

Ősök földje

A Kelet-Bakonyban található Gajavölgyi Tájcentrum az országos Kéktúraútvonalon helyezkedik el. Csodálatos látvány nyújt a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos erdőivel. A völgy aljában a patak hol simán és csendesen kanyarog, majd sziklás medrében összeszűkülve siet hangosan. A szurdok hűs nyugalma, a völgyperemekről elénk táruló panoráma felejthetetlen élményt nyújt. Az idén kialakított Bársony István-emlékház a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be, ahol kis létszámú csoportok oktatására is lehetőség van. Az idén a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival egyaránt járható fahíd és a közkedvelt Alba Regia-forrás környéke is megújult, valamint a patakpart védelmére is sor került.

Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már Szent István idejében is kedvelt vadászterület volt, első királyunk is szívesen vadászott a környék erdeiben, ezért a fehérvárcsurgói vadaskertet róla nevezte el társaságunk. Vaddisznó, őz és muflon mellett az ország egyetlen szikaszarvasállománya is a vadaskertben él.

Terveink

A VADEX Zrt. fontosnak tartja, hogy folyamatosan megújítsa és fejlessze közjóléti létesítményeit. Ennek keretében jövőre a fehérvárcsurgói Gajaszurdokban és a Velencei-tó mellett fekvő Bence-hegy tetejére egy-egy kilátó megépítését tervezzük, és a Pákozd- Sukorói Arborétumban szeretnénk helyet adni az országban egyedülálló vadmadár-rehabilitációs központnak. Az arborétum bejáratánál pedig kerékpáros-pihenőhely kialakítását tervezzük. Emellett a soponyai ökocentrumban madármegfi gyelő tornyot szeretnénk megépíteni.

Bodrogi Zsuzsanna
VADEX Zrt.