Lapszemle

Siklani a tavon

Kevés jobb szórakozás van télen, mint egy erdő közepén befagyott tavon korcsolyázni, csúszkálni, vagy a leporolt fakutyával tenni egy kört. Ráadásul a friss levegőn mozgás többszörösen jót tesz a szervezetünknek. Ennek a kikapcsolódásnak is megvannak azonban a szabályai, hogy elkerüljük a baleseteket.

Rendelet szerint csak az állóvizek befagyott jegére léphetünk rá, a folyóvizeket kerülni kell. De a tavakon is csak akkor csúszkálhatunk, korcsolyázhatunk, ha a jég kellően szilárd, nem mozog, nem olvad. Sportolásra akkor biztonságos a természetes vizek jege, ha a vastagsága eléri a 10 centimétert. Ehhez legalább három-négy napig tartó kemény fagyra van szükség. A nagyobb, sokak által látogatott tavak jegének állapotáról a híradások, önkormányzatok tájékoztatnak. Az óvatosság azonban sosem árt. A jégen először mindig finoman lépkedjünk, esetleg bottal kopogtassuk meg a felületet. Csak akkor tegyünk nagyobb, erőteljesebb mozdulatokat, ha mindent rendben találtunk. Különösen a nádasok közelében lehet veszélyesen vékony a jég.

A helyszíntől függetlenül, éjszaka és nagy ködben tilos a jégre rámerészkedni, a járművet (gépkocsit, motort, kerékpárt stb.) pedig mindig a parton kell hagyni.

Ha beszakad

A jég reccsenése az első veszélyre figyelmeztető jel. Ennek hallatán óvatosan feküdjünk hasra, és próbáljunk a partra vagy a vastagabb jégréteg felé kúszni. Ha mégis beszakad a jég, gyorsan tárjuk szét a karunkat, dőljünk előre, így talán nem csúszunk be a jégfelület alá. Ne kapálózzunk, lehetőleg nyugodtan, lassú mozdulatokkal mászszunk ki, és kúszva haladjunk a parthoz. Ha a jég továbbszakad, igyekezzünk utat törni benne a part felé. Egyedül sokkal nehezebben boldogulunk, ezért csak akkor menjünk a jégre, ha ketten-hárman összejöttünk. Ha egyikünk beszakad, a többiek hason fekve láncot alkothatnak, és úgy húzhatják ki a társukat. Soha ne merészkedjünk egészen a beszakadt pontig, az utolsó részt segédeszközökkel, bottal, övvel, kötéllel közelítsük meg. Legyünk nagyon óvatosak, mert a jeges víz hőmérséklete 0-4 °C közötti, és kb. fél perc alatt hidegsokk léphet fel, leállhat a szívműködés. A jeges vízből kilépve vegyük le az átázott ruhákat, dörzsöljük a bőrünket, hogy mielőbb beinduljon a vérkeringés. Mindenképpen hívjunk vagy keressünk fel orvost!

Ne egyedül!

A kellemetlen téli baleset nemcsak a jégen, hanem az erdőben is érhet minket, hiszen a fagyos talaj csúszós, az ágak, a kövek jegesek lehetnek. A hótakaró alatt megbújó gyökerekben, sziklákban sokkal könnyebben eleshetünk, megsérülhetünk. Télen tehát még fontosabb, hogy soha ne induljunk egyedül túrázni. Az a legjobb, ha legalább hárman megyünk, így ha egyikünk megsérül, akkor is marad vele valaki, ha segítségért kell szaladni.

Jeges egészség

A téli sportok – korcsolya, fakutya, jéghoki, curling, jégvitorlázás, lékhorgászat – nagyszerű hatást gyakorolnak egészségünkre, különösen a szabadban. Lehetőleg az orrunkon vegyük a levegőt, és a szánkon fújjuk ki, így a hideg nem árthat a torkunknak. A megfelelő öltözet kiegészítéseként ne felejtsünk el sapkát húzni, mert a hő 30-40 százalékát a fejünk tetején adja le a testünk. Emellett vigyázzunk a kezünkre, mert ujjaink fagynak le a leggyorsabban. Kezdjük a mozgást bemelegítéssel. A korcsolyázás a fitnesz elemeit egyesíti, fejleszti a mozgékonyságot, a rugalmasságot, az egyensúlyt, építi a csonttömeget. Főként a test alsó részét erősíti, különösen a combizmokat edzi. Korcsolyázással fél óra alatt kb. 260 kalóriát égetünk el. Lábunkra illő korcsolyacipőben a bokánk sem fog fájni.

A jéghoki hatása hasonló, azzal a különbséggel, hogy az ütőhasználat miatt a felsőtestet is megmozgatja. A hoki igazi csapatjáték, ezért közben a társainkra is figyeljünk. A téli sportok közben ritkán izzadunk, mégse feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, a legjobb langyos teával oltani a szomjunkat.

Jó túra a hótúra?

Télen, amikor az erdő páratlan szépsége barangolásra csábítja még a megrögzött otthon ülőket is, a szeszélyes, kiszámíthatatlan időjárás gyakran tartogat kellemetlen meglepetéseket számunkra. Éppen ezért mindig tervezzük meg alaposan a kirándulásainkat. Tájékozódjunk az időjárásról, mert a városban eltérő viszonyokkal találkozhatunk, mint az erdőben, a hirtelen alászálló köd, hó, jegesedés vagy fagy, a viharos szél alaposan feloforgathatja az eredeti elképzeléseinket. A legfontosabb a megfelelő öltözet: vízhatlan bakancs, két zokni (és egy pótzoki a hátizsákba), lábszárvédő, hogy ne folyjon a hó a bakancsba), vízálló nadrág, lehetőleg gyorsan száradó, szintetikus anyagú felsők, több rétegben. Két pár kesztyű, sapka és napszemüveg is legyen nálunk. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a megváltozott terepviszonyok miatt lassabban haladunk, rövidebbek a nappalok, hamarabb utolér minket a sötét – inkább korábban induljunk. Vigyünk magunkkal energiaszeletet, meleg teát termoszban, és túrabotot, amivel segíthetjük a haladásunkat.