Lapszemle

Barangolás a végtelen erdők vidékén

Fa – erdő – hegy. E három fogalom kapcsolata oly szoros, hogy az egyik szó hallatán önkéntelenül felidézzük magunkban a másik kettőt is. Egymástól elválaszthatatlanok, együtt tökéletes egységet, kerek egészet alkotnak. Különösen igaz ez a Bükk hegységre. Keleti részén számtalan érték és természeti kincs kezelője az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt., mely tudatos gazdálkodással szeretné megőrizni, átmenteni ezt a csodálatos erdős vidéket a jövő nemzedékeinek.

Barangolás a végtelen erdők vidékén

A leggyakoribb erdőalkotó fájáról, a bükkről (Fagus silvatica) elnevezett Bükk hegységet csaknem 100 ezer hektár összefüggő erdő borítja, s ezzel méltán hazánk legnagyobb kiterjedésű rengetege. Ugyanakkor a Bükk más rekordokat is tartogat számunkra, hiszen a legnagyobb átlagmagasságú hegységünk. Országunk 100 legmagasabb hegycsúcsából 59-et a Bükkben találhatunk. Mivel mészkőből felépülő karszthegység, barlangokban is bővelkedik. Területén jelenleg mintegy ezer barlangot ismerünk, közülük jó néhány képzett ség nélkül is látogatható. A csúcstartó az István-lápai-barlang, 254 méteres mélységével nemcsak a térség, de hazánk legmélyebb barlangja is.

Barangolás a végtelen erdők vidékénSéta a fellegek közt
A Bükk legkarakteresebb része a meredek lejtőkkel határolt Bükk-fennsík, mely sokszor a felhők fölé magasodik. A fennsíkon figyelhetők meg a legjobban azok a karsztformák, amelyek a mészkő változása nyomán évmilliók alatt jött ek létre. Az egyik legérdekesebb felszíni karsztforma a töbör, a bükki tájkép meghatározó, jellegzetes eleme. A néhány métertől akár több száz méterig terjedő átmérővel rendelkező, zárt szintvonalú mélyedések az esetek túlnyomó részében kerekdedek, mégis változatos megjelenésűek. Ránézésre a felszín beszakadásának tűnnek, kialakulásuk azonban szinte minden esetben víznyelői működéshez köthető. Barangolás a végtelen erdők vidékénEzek az alapkőzetet lassú, de folyamatos oldási ostrom alatt tartott ák egészen addig, míg végül a felszaporodott mállott kőzetanyag el nem torlaszolta a víz útját. A mélyebb töbrök további érdekessége, hogy az aljukban mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, aminek fő jellemzője a környezetüktől lényegesen alacsonyabb hőmérséklet. Így a töbrök alján még a nyári reggeleken is gyakori a fagy.

Barangolás a végtelen erdők vidékénAhol megáll az idő
A Bükk talán legszebb erdei pihenőhelye a Varbó község központjától mindössze 6 kilométerre található Andó-kút. Nevét az idillikus környezetben fakadó forrásról kapta, mely a karsztos-töbrös Kis-fennsík északi pereme alatt, csöndes, gyepes teknőben, öreg bükkökkel övezve csordogál a felszínre. Mellette pihenő- és tűzrakó hely hívogat hosszabb tartózkodásra. A forrás bő vizét kis tavacska gyűjti össze, melynek mesterséges szigetén bájos esőház áll.

Szeleta-barlang
A meredek oldalban mélyen a sziklák között megbúvó barlangot egy hajdani bővizű karsztforrás oldó hatása hozta létre. A század elején a neves természetkutató és zoológus, Herman Ottó kezdeményezésére meginduló ásatások eredményei az egész világot bejárták. A kutatások során feltárt finom kidolgozású őskori kőeszközök, szerszámok kapcsán a nemzetközi szakirodalom megalkott a a Szeleta-kultúra fogalmát, ami a barlangot egy csapásra Európa egyik legjelentősebb őstörténeti nevezetességei közé emelte. 

Barangolás a végtelen erdők vidékén

Barangolás a végtelen erdők vidékénA mintegy 115 méter teljes járathosszal rendelkező, fokozott védelem alatt álló barlang egész évben látogatható. Kizárólag gyalog közelíthető meg, Lillafüred, és a Csanyik-völgy irányából. A legrövidebben a felsőhámori templom melletti lépcsőn, a főút kanyarjában lévő vízmosás mentén haladva, a piros négyzet turistajelzést a közismert „Ω” barlangjelig követve érhető el.

Civilizáció a vadonban
A Bükk déli lábánál, csodás erdei környezetben álló Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház kitűnő szálláshely az igényes természetkedvelők számára. Bár Miskolctól mindössze 20 kilométerre fekszik, a nagyváros közelségének nyoma sincs: friss levegő, madárdal, csend és nyugalom várja a pihenésre vágyókat. A festői szépségű táj minden évszakban más-más arcát mutatja, s így egész évben nagyszerű túrákat és kellemes kikapcsolódást kínál. Barangolás a végtelen erdők vidékénA környék két keréken való bebarangolását helyben rendelkezésre álló túrakerékpárok teszik lehetővé, de a karnyújtásnyira eső erdő a kijelölt turistaútvonalak mentén gyalogszerrel is felderíthető.

A Bükkről írni anélkül, hogy Lillafüredet megemlítenénk, lehetséges, ám nem érdemes; hiszen Lillafüred a Bükk páratlan szépségű gyöngyszeme, turisták ezreinek úti célja évről évre. Varázslatos hangulatának köszönhetően a Bükk keleti kapujának is nevezik.

Lillafüred környezetének számos, vonzó látnivalóját, akár egy képzeletbeli gyöngysort fűzi fel egymás után a Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonala. A kisvasút halk zakatolása közben megcsodálhatjuk a Palotaszálló impozáns épületét, gyönyörködhetünk a tengerszemet idéző Hámori-tóban.

Barangolás a végtelen erdők vidékénUtazásunk során felfedezhetjük a térség ipari múltját hirdető, monumentális Fazola-kohót, s még megannyi természeti és épített kincset. A megkapó látványt nyújtó hegyvidék s a kisvasút békebeli atmoszférája tökéletesen egészítik ki egymást, s teszik értékessé az itt eltöltött időt.

Kovács Linda
Északerdő Zrt.

 

Barangolás a végtelen erdők vidékén