Lapszemle

Templomfesztivál a Vértesben

Idei harmadik műemlék-rekonstrukciós programját az országosan ismert búcsújáró helyen, Vértessomlón szervezte a Vértesi Erdő Zrt. Ezútt al a németek betelepítésének 280. évfordulója alkalmából, a Sarlós Boldogasszony-templom javára. A hagyományos búcsút az erdőgazdaság szakrális témájú kiállításokkal és kulturális programokkal egészítette ki, így létrejött a Székesfehérvári Egyházmegye Vértesi Espereskerületén belül az első Vértesi Templom Fesztivál.

Az egyháztörténeti fesztivál előtt az állami erdőgazdaság a Tatabányai Múzeummal és a Kuny Domokos Múzeummal együtt működve pályázatot írt ki a települések számára szakrális kisemlékek gyűjtésére. Ezzel egyidejűleg vettek részt a térség általános iskolásai és óvodásai a „Vitányvár legendája” című rajzpályázaton. Az ünnepségre pedig elkészült a Sarlós Boldogasszony-templom gyönyörű tölgyfa ajtója a Vértesi Erdő Zrt. felajánlásából. A rendezvényt Kocsis Mihály vezérigazgató és Vértessomló polgármestere köszöntötte, Bedy Sándor plébános pedig áldását adta az együtt lévő emberekre. Majd felcsendült az erdőgazdaság vadászkürtöseinek hívószólama.

A szerzetesrendi konferencián a hajdanán a Vértesben letelepedett és az oktatásban kiemelt szerepet játszó premontrei, kamal duli, bencés, ciszterci, domonkos és kapucinus szerzetesrendek képviselői vettek részt. A konferencia teljes anyagát DVD-n adja ki az erdőgazdaság, ezzel segíti a vértesi térség helytörténeti oktatását. A Székesfehérvári Egyházmegye Vértesi Espereskerületének települései is bemutathatták hagyományaikat, turisztikai, gasztronómiai értékeiket. A fesztiválon Tatabánya, Vértesszőlős, Bicske, Csákvár, Gánt, Csákberény, Csókakő, Pusztavám, Mór, Oroszlány, Kecskéd, Környe, Várgesztes, és Vértessomló képviseltett e magát. A Zsámbékról érkezett premontrei rend tagjai szerzetesrendi játékokba vonták be a gyerekeket, a Zirci Ciszterci Apátság képviselői filmet vetítettek tevékenységükről, történetükről, és kapucinusok is bemutatkoztak. A Kuny Domokos Múzeum és a Tatabányai Múzeum munkatársai múzeumpedagógiai játékokkal ismertették meg az érdeklődőket. Kiállított a Mária Rádió, a Mária Út Egyesület képviselői pedig külön térképen szemléltették a Vértest átívelő, és Vértesszentkeresztet is érintő, újonnan kialakított Mária Út zarándokútvonalat. Szintén kitelepedett a fesztiválra az oroszlányi Gárdonyi Géza Könyvtár, a Vitányvár Baráti Kör Egyesület, és bemutatta tevékenységét a Székesfehérvári Katolikus Karitász.

A fesztiválra érkező családokat számos gyermekprogram (bábszínház, mesemondó, lovagoltatás, íjászat, állatsimogató, játszóház, kézműves foglalkozás) várta. A templomban megcsodálhatták László Dániel festőművész Zarándokutak című kiállítását, a templom mellett pedig a Vértesi Erdő Zrt. „Keresztény kultúrtörténeti emlékeink a Vértesben” című fotóművészeti gyűjteményét. A fellépők közt volt a Csámborgó Zenekar Ambrózy Tamás plébános vezetésével, valamint a különleges élményt nyújtó Kincső Zenekar. Páratlan élményt nyújtott Mága Zoltán koncertje, amelyet a hegedűművész a Székesfehérvári Egyházmegye tiszteletére, a Sarlós Boldogasszony-templom javára ajánlott fel. A PRO VÉRTES Természetvédelmi Közalapítvány felajánlásából ötszáz adag szürkemarha-gulyást osztottak szét. Nagyszabású kirakodóvásár és bemutatók is színesítették a programokat.

A vasárnapi körmenet után Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspökének misézett. A Vértesi Erdő Zrt. finom vadételt kínált az adományozóknak, a Vértesi Espereskerület településeinek csapatai főzőversenyen mérték össze tudományukat. Szívhez szóló műsort adtak a vértessomlói népdalkör és a táncegyütt es különböző korosztályai, majd Pintér Tibor tábortűzi hangulatot idéző összeállítását hallhatták. Solt Klaudia kellemes előadása után a Kormorán Együtt es fergeteges koncertje következett, a rendezvényt Böjte Csaba miséje zárta.

Sárainé Illés Edina
Vértesi Erdő Zrt.