Lapszemle

Mobilalkalmazással a tanösvényen

A mobil kommunikációs eszközök térhódítása megállíthatatlan. Az évekkel ezelőtt megjósolt forradalom napjainkban is zajlik, és hazánkban is lendületesen fejlődik. Egyre többet használjuk mobiltelefonunkat, táblagépünket internetezésre, levelezésre vagy mobilalkalmazások révén munkára, játékra. Ezt tartott a szem előtt a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., amikor kifejlesztette az ingyenesen felhasználható, okostelefonokra és táblagépekre letölthető mobilalkalmazást.

Az egyedi Augmented Reality mobilalkalmazás célja a veszprémi Gulyadombi parkerdő élővilágának és a környező látnivalóknak a bemutatása, valamint természetközeli neveléshez fontos interaktív oktatás elősegítése.

A VERGA Zrt. fejlesztése korszerű eszközökkel mutatja be a hagyományos értékeket.

Az erdőgazdaságok körében elsőként létrehozott Erdei Kaland mobil-alkalmazás interaktív funkciókat tartalmaz, amelyek iOSés Androidalapú eszközökkel egyaránt kompatibilisek. Az információk könnyen kezelhető menüszerkezetben érhetők el. Az applikáció tartalmaz egy tanösvényjátékot, ennek lényege, hogy az erdei tanösvény 8 állomásán elhelyezett táblák segítségével a felhasználó keressen, kutasson, játszva figyelje meg az erdőt, majd a túra végén kvízjátékon tegye próbára a tudását.

Az alkalmazáson keresztül elérhető a „4 évszak az erdőben” tudástár, amely évszakokra bontva tájékoztat az erdőről, az erdő- és vadgazdálkodásról, továbbá az erdőben élő állatokról. Az egyes tevékenységekhez és állatfajokhoz képanyag tartozik, így a tudástár elolvasása során a gyermekek és felnőttek számára egyaránt hasznos és érdekes kiegészítő információkhoz juthat a túrázó. A játékok kizárólag a helyszínen nyújtanak igazi szórakozást, ott teljesíthetők, otthoni környezetben csak a lexikális információk érhetők el. Letöltés után offline módban is működtethető az alkalmazás. Az applikáció tájékozódást segítő térképén az aktív pontok a tanösvény közvetlen környezetének nevezetességeit jelzik.

Az Erdei Kaland mobilalkalmazással a VERGA Zrt. alkalmazkodott a mai kor igényeihez, használatával játszva szerezhetnek ismereteket, élményeket a természet kedvelői. A rendszer előnye, hogy mindenki számára elérhető és ingyenes. A mobileszközök pedig úgyis szinte mindig a kezünk ügyében vannak.

VERGA Zrt.