Lapszemle

A legjobb megelőzni

Hosszú erdei séta után természetesnek vesszük, hogy megvizsgáljuk az egész családot: nem került-e valakibe kullancs. Kedvenc kutyánkkal ugyanezt kell tennünk, nehogy betegség legyen a kirándulás vége.

A kirándulás tervezésekor mindenképpen tájékozódjunk, hogy a kutyát hol látják szívesen, tudnunk kell, hova vihetjük be (vadasparkokba például ritkán), hol sétálhat csak mellettünk pórázon, és hol szaladgálhat szabadon kedvére. Ráadhatunk láthatósági nyakörvet, hámot vagy kutyákra tervezett mellényt, így messziről látszik, hogy nem kóbor állatról van szó.

A kutyának is csomagoljunk elemózsiát és vizet, ha sokat szaladgál, sokat is iszik. Bár csábítóak az erdei források, soha nem tudhatjuk, nem szennyezett-e a víz, az a biztos, ha a magunkkal vitt palackból iszik a kutya, nehogy valamilyen fertőzést (baktériumot, élősködőt) bevigyen a szervezetébe. Az evéssel is fertőződhet, és ez különösen veszélyes, mert akár megmérgezheti magát, ha ősi ösztönétől vezérelve dögöket fogyaszt.

A bogáncs és a toklász ártalmatlan növénynek tunic, de átszúrva a kötőszövetet, befúrja magát a bőr alá, és gyulladást okozhat. Ha kirándulás után a kutya nagyon vakarózik, rázza a fejét, dörzsöli a szemét, nyalogatja magát, forduljunk állatorvoshoz, aki kiveszi a toklászt.

Az élősködők közül a bolha és a kullancs veszélyezteti a leginkább a kutyákat. A kullancs terjeszti péládul a babéziózis nevű betegséget, melyért egy parazita a felelős, és pár napos lappangás után lázat, étvágytalanságot, gyengeséget okoz, a szövődmények kezelés híján halálhoz vezetnek. A Lyme-kórra gyakran az étvágytalanság és fájdalmak figyelmeztetnek, az embereknél jellemző bőrpírt a szőr miatt nehéz észrevenni. Ezen fertőzések ellen csak korlátozott hatékonyságú védőoltások léteznek.

A legjobb megelőzni a csípést, ezért használjunk nyakra cseppenthető készítményeket vagy jó minőségű bolha- és kullancsriasztó nyakörvet. Minden nagyobb kirándulás után alaposan vizsgáljuk, fésüljük át a kutyát, és mielőbb távolítsuk el a kullancsot. Ha 24 órán belül megtaláljuk a parazitát, kicsi az esélye, hogy átadta a fertőzést. A kutyától betegséget elkapni valójában nagyon nehéz, ápolt, gondozott, oltott, jól szocializált állat mellett biztonságban érezhetjük magunkat. Az erdőben tett kirándulás után legföljebb a kutyába került bolha csípheti meg az embert is, de ez sem valószínű. Ha hosszú séta után néhány nappal a kutya szokatlanul viselkedik, kedvetlen, étvágytalan, mindenképpen forduljunk az állatorvoshoz.