Lapszemle

Kisvasúttal a Szalajka-völgyben

Már több mint száz éve fut a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút a kanyargós Szalajka-patak völgyében meredeken a Fátyol-vízesés felé. A térség természeti kincsei önmagukban is varázslatosak, kisvasúttal pedig még izgalmasabb a felfedezésük.

A Bükk nagy kiterjedésű és érintetlen erdőterületeinek ésszerű kihasználására 1908-ban kezdődtek meg a tervezési, majd a kivitelezési munkák Wessely Károly szilvásváradi földbirtokos elhatározása nyomán. Először a Szilvásváradról a Tófalusi-völgybe vezető, gőzüzemű szakasz épült meg 760 mm-es nyomtávval. Később, a fennsíkon üzemelő 600 mm-es nyomtávú lóvasutat is átépített ék 760 mm szélesre, a két szakasz között i 300 méteres szintkülönbséget pedig először facsúszda hidalta át, amit aztán a megnövekedett igények miatt siklópályával váltott ak ki.

A teherautók térnyerésével 1967-ben szállított ák az utolsó fa- és mészkőszállítmányt a vasúton, a turistaforgalom ugyanakkor fokozatosan fellendült, és a következő évben már közel 60 ezer utas vett e igénybe. Napjainkban évente mintegy 200 ezren utaznak a megmaradt, közel 5 kilométeres pályán, ezzel a szilvásváradi a legforgalmasabb kisvasút az országban, de kiérdemelte a legmeredekebb pályán közlekedő kisvasút címet is.

Színes élményekkel gazdagodhat, aki felül a Szilvásváradi Állami Erdei Vasútra. Szilvásváradról a kisvasútt al a Gloriett e-tisztásra érkezünk, ahonnan utunkat fölfelé folytatva felfedezhetjük a Szalajka-forrást és az istállós-kői ősemberbarlangot. Ha kényelmes sétával inkább lefelé indulunk, a Fátyol-vízesést, a Szikla-forrást és a völgyben megtalálható kisebb-nagyobb tavakat tekinthetjük meg. Aki nem csak a természet szépségeiben szeretne gyönyörködni, a Szabadtéri Erdei Múzeumban játékos formában ismerkedhet az erdővel, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumban pedig az erdőgazdálkodás és a környék történetével. Ott akár vissza is szállhatunk a kisvasútra, vagy továbbsétálva megetethetjük a dámszarvasokat. Aki még mindig nem fáradt el, gyalog vagy kerékpárral is nekiindulhat a Bükk-fennsíknak. A frissen sütött pisztrángban eddig még senki sem csalódott.

Az utóbbi években nemcsak a vasúti kocsik és az állomásépületek újultak meg, hanem a Szabadtéri Erdei Múzeum is. A Gloriett e-tisztáson pedig új játszótér várja a gyerekeket. Szintén a fejlesztéseknek köszönhető, hogy a világon másodikként a Szalajka-völgyben fut hibrid hajtású mozdony.

Kaszala Judit
EGERERDŐ Zrt.