Lapszemle

Erdei tárlat – Pinczés József

Sorozatunkban képzett és a szakmai fórumokon elismert magyar kortárs festőművészeket mutatunk be, akik alkotásaikban gyakran megörökítik az erdő világát. Olyan festőművészeket válogattunk össze, akikre külföldi kiállításaik sikere okán is méltán büszkék lehetünk, és akikről a képzőművészethez értő gyűjtői kör, a kortárs galériák egyaránt elismeréssel beszélnek.

Pinczés József

Szakirányú tanulmányit a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Középiskola, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és a müncheni Akademie Der Bildenden Künste intézményben végezte.

Mestere Károlyi Zsigmond.

Műveit 2003-tól láthatja rendszeresen a közönség válogatott egyéni, illetve csoportos kiállításokon. A főváros galériáin kívül több vidéki nagyvárosban ( Szombathely, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Dunaújváros, Baja, Debrecen) szintén bemutatkozott, sőt néhány alkotása külföldre is eljutott. Legutóbb Győrben a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér adott otthont Gyerekszoba című kiállításának, valamint Budapesten a Sensaria Képzőművészeti Egyesület válogatta be alkotását A gyermekkorom legunalmasabb nyara kiállításra. Tagja a Sensaria, valamint a CAFFART képzőművészeti egyesületeknek. A tavalyi IV. Víz és Élet Nemzetközi Biennálé III. díjával büszkélkedhet.

A művész gondolatai:

„Köztudott tény a táj gyógyító ereje. A placebo tájaknak elkeresztelt festménysorozatom nem megélt kirándulásaimat idézi, hanem mások által készített fotókból, vagy régi festményekből merítő képzelettájak láthatók rajtuk. Egy tájkép soha nem lehet az a táj, amit ábrázolni kíván, legyen az fotó, akár festmény. A fotó is csak annak metszete, optikai víziója lehet. A képeimen ezt figyelembe véve dolgozom. Tudom, a lényegtől kevesebb, de valami egészen más emberi érzésekkel, gondolatokkal felruházva, valahogy többé is válhat bennünk. Amikor az ember kirándulásai közben fotómasinával rákattint élményeire, abban a pillanatban a táj gyógyító ereje megszűnik úgy létezni, ahogyan azt a természete diktálná. Én ezt az eltűnt pillanatot, annak hiányát kutatva, és képzeletemet segítségül híva festem „placebo” képeim. Azt akarom láttatni, ami a titokzatos természetben rejlik, azt, ami elindítja az embert a gyógyító táj felé, vissza a természetbe.”

www.pinczesjozsef.com

Placebo táj IX, 2014., akril, vászon, 20 x 25 cm