Lapszemle

Elmélkedés a Börzsöny és a Cserhát erdeiben

A zarándoklás hagyományának újraéledésével több érdekes turistajellel találkozhatunk a Börzsöny és a Cserhát erdeiben. Amíg a Mária Út Máriazelltől Csíksomlyóig vezet, a Gyöngyök Útja Máriacellt Mátraverebély-Szentkúttal köti össze. A Ferences Út pedig Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra visz minket.

Szervezett zarándoklatokon esetenként több százan járják együtt az utat. Ám mind többen vágnak neki egyedül is, egy időre elvonulva a világ zajától, hogy meghallják belső hangjukat, megtalálják az Istenhez vezető útjukat. Ki-ki a saját teherbírása, ideje alapján dönthet, hogy a teljes zarándokútra vállalkozik, vagy csak egy szakaszát járja be.

Gyalogolni jó, mert útközben van időnk meglátni, megérezni a természet csodáit, illatát. Internetről letölthető, illetve nyomtatott kiadványok is segítenek abban, hogy elmélkedjünk, imádkozzunk, vagy éppen énekeljünk a gyönyörű út során. Zarándokemléklapot szintén bejelentkezés után kaphatunk. Az út menti zarándokszállások a középkori ispotályok mintájára a keresztény vendégszeretet helyei is. De sok esetben a bakancsos turistaszállásaink nyújtanak pihenést a zarándokoknak.

A Ferences Úton általában nyár végén szerveznek nagy zarándoklatot a ferences szerzetesek vezetésével. Innen ajánlunk két érdekes szakaszt.

A Ferences Út börzsönyi szakasza

1. nap: Esztergom–Szob– Márianosztra
Távolság: 13 km
Nehézsége: *****
Idő: 5 óra (kompfüggő)

A Szobi réven átkelve a Börzsönyi Kék és a Mária Út jelét követve a Sukola-kereszt mellett visz az utunk. A régi Nosztrai úton érünk fel Márianosztrára. Úti célunk a Magyarok Nagyasszonya Bazilika, majd a Kálvária-hegyen a Sziklasír-kápolna a szabadtéri kőoltárral, a 9 stációházacska képekkel, a jellegzetes 3 kőkereszt.

2. nap: Márianosztra– Kemence
Távolság: 24 km
Nehézsége:*****
Idő: 9 óra

A Sarok-, majd a Kerek- rét mellett visz utunk, majd a Bezinapatak mellett folytatódik. Vasas-kút – Nagyirtáspuszta (a Nagybörzsönyi Erdei Kisvasúttal közelíthetjük meg) – Kisirtáspuszta útvonalon ereszkedünk (rövidíthetünk, s okosodhatunk a Hosszúvölgyi tanösvény útvonalán ). A Mária Út jeléhez a csatlakozik, majd áttér a -re, az elágazásnál balra követjük a János-forrásig, azaz Fagyos- kútig, ahol Koska János emlékét kőtábla őrzi. Altáróról (Katalin- forrás) a Kupecföldek mellett érkezünk Bányapusztára. Kacskaringós úton a Németúti-forrást elhagyva a Hamuháznál érjük el a Csarna-völgyet. Utunk kiegyenesedve vezet a Fekete-kút, majd a Feketevölgy Panzióig, ahol a Kemencei Erdei Múzeumvasút állomása is van. Az Erdészeti Emlékművet elhagyva balra fordulunk, ott érjük el a kemencei Nagy-völgyet. Onnan házak kísérnek Kemencére a római katolikus Kisboldogasszony-templomig.

További zarándokút-ajánlatok:
http://www.ferencesek.hu/ zarandoklat/ és a http://mariaut.hu/tart-farticle-null-336-1/M0223_ M1005_Kemence__Marianosztra oldalakon.

Összeállította: Lengyel László
Ipoly Erdő Zrt.
Fotó: Gieszer Richárd