Lapszemle

Mielőtt hajóba ülünk

Akik nem szeretik a tétlen aszalódást a napon, inkább vízi sportolással, evezéssel töltik a nyári szabadnapokat. Fontos, hogy a vízre szállás előtt az alapvető gyakorlati oktatást mindenképpen sajátítsuk el. Amíg nem ismerjük az evezés technikáit, semmiképpen ne menjünk ki egyedül a vízre. Emellett a napsütés elleni védelemre, és a csípések megelőzésére, kezelésére is készüljünk fel.

Bár látszólag ücsörgésből állnak, az evezővel gyakorolt sportok az egész testet átmozgatják, nincs olyan izomcsoport, amelyre ne gyakorolnának hatást. A nem rendszeresen sportolóknál tehát szinte biztos az izomláz. Evezés közben a váll-, a hát-, és a karizmok fejlődnek a leginkább, erősödik a szív és a tüdő. Zsírégető, állóképesség- fejlesztő sport, nem véletlen, hogy minden edzőteremben található evezőpad vagy -gép, amellyel szárazföldön is lehet gyakorolni. Mivel a váz- és izomrendszer fejlődését komolyan befolyásolja, a versenyszerű evezést csak tíz éven felülieknek szokták ajánlani. Egy vízitúra szellemi-lelki felfrissülést is nyújt, miközben a hajóban eltöltött órák összekovácsolják a leghangosabb családot is, hiszen mindenki egy célért húzza az evezőt. A nagy nyári melegben, ha csendesebb folyószakaszokon, mentőmellény nélkül evezünk, gyakran csak fürdőruhában szállunk a hajóba. Ilyenkor különösen fontos gondoskodnunk az erős napsütés, illetve az árnyékos szakaszokon a csípések elleni védelemről.

Alapszabály lenne, hogy 11 és 15 óra között ne menjünk a napra, de ha mégis muszáj, előtte húsz perccel kenjük be magunkat a bőrtípusunknak megfelelő naptejjel, amit megbízható helyről vásároljunk. Ha világos a bőrünk, szőke a hajunk, az 50-es faktorszámot válasszuk, ha könnyebben barnulunk, a 30-as is elegendő lehet. A faktorszám azt jelzi, hogy használatával a természetesnél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen. Mindig viseljünk kalapot vagy kendőt, ezzel óvjuk a hajunkat, arcbőrünket, vegyünk fel könnyű pólót, ha már túl sok lenne a napból, és soha ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról.

A vízen a rovarcsípéseket biztosan nem kerüljük el. A túra előtt szedhetünk B6-vitamint, közben befújhatjuk magunkat citromvagy eukaliptuszolajból és vízből kevert permettel. (Vigyázat, érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki!) A méh- és darázscsípés az erre allergiásoknál anafilaxiás tüneteket okozhat, szédülést, szemés szájduzzadást, nyelési nehézséget, eszméletlenséget, nekik azonnal adrenalininjekcióra van szükségük. A kullancsot a lehető legbarátságosabb módon kell eltávolítani, érdemes patikákban kapható csipeszt, kanalat használni. Szúnyog- és pókcsípésre a hideg borogatás többet használhat, mint a hűsítő gélek, kenegetésre jobbak az árnikából és a körömvirágból készült kenőcsök. Homeopátiás készítmények közül szintén választhatunk.