Lapszemle

A Hegyköz kisvasútja

A Hegyköz szívében, a Kemence-patak völgyében viszi az utasokat Magyarország egyik legöregebb kisvasútja, az ÉSZAKERDŐ Zrt. által üzemeltetett Pálházi Állami Erdei Vasút. A Zempléni Tájvédelmi körzet legszebb részein, Pálháza és Rostalló között, tíz kilométeres távon közlekedő kisvasút tavaly volt 125 éves.

Sokan nem is tudják, hogy milyen változatos, eseményekkel teli időszakot tudhat maga mögött a vasút. 1888-ban gróf Károlyi István, az erdők akkori tulajdonosa lóvontatású erdei görpályát alakítt atott ki a híres zempléni tölgyfa szállítására.

A terveket Koromy Jusztinián mérnök dolgozta ki, az építést Pechán Gusztáv erdőmester irányította. A pálya Pálháza felé folyamatosan lejt, ezért az üres kocsikat lóval vontatták fel, lefelé pedig fékezéssel lassították a megrakott szerelvényt. A 20. század első éveiben üzembe állították az első mozdonyt, de a kéményből kicsapó szikrák nyomán keletkezett erdőtüzek miatt hamarosan visszatértek a lóvontatásra.

A világtól igencsak elzárt, utak nélküli településeken élők számára az 1958-ban beindított menetrend szerinti személyszállítás adta az egyetlen kapcsolatot a külvilággal a már állami tulajdonban lévő kisvasút révén. Előbb gőzmozdony, később már dízelmozdony közlekedett a vonalon. 1980-ban megszüntették a nagyvasúti összeköttetést megteremtő Hegyközi Vasutat. Az erdőgazdaság azonban nem bontotta fel a vonalat, helyette üzemszünetet rendeltek el. A kényszerű „pihenő” csaknem egy évtizedre nyúlt. 1989. augusztus 15-én széles társadalmi összefogással újraindították a vasutat. Elsőként újjáépítették a Pálháza és Kőkapu közötti szakaszt, majd a Kőkapui alagút rendbetétele után már Rostalló végállomásig közlekedtek a szerelvények. A korábbi pályamesteri épületben Erdészeti Vadászati és Természetvédelmi Gyűjteményt rendeztek be. Az egykori fűtőházat felújították, jelenleg mozdonyszín. A Pálházi Állami Erdei Vasúton utazás népszerű programja a környékre látogató turistáknak, a kisvasút mintegy 30 ezer utast szállított tavaly.

Buday Péter
ÉSZAKERDŐ Zrt.