Lapszemle

Erdei tárlat – Harsányi Zsuzsanna

Sorozatunkban képzett és a szakmai fórumokon elismert magyar kortárs festőművészeket mutatunk be, akik alkotásaikban gyakran megörökítik az erdő világát. Olyan festőművészeket válogattunk össze, akikre külföldi kiállításaik sikere okán is méltán büszkék lehetünk, és akikről a képzőművészethez értő gyűjtői kör, a kortárs galériák egyaránt elismeréssel beszélnek.

Harsányi Zsuzsanna
(Kecskemét, 1962)

Szakirányú tanulmányait a szegedi Tömörkény István Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte. Tanítással, alkalmazott grafikával foglalkozott, 1993-ban egy művésztársával létrehozta a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolát. 1999-től fest hivatásszerűen. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Pasztellfestők Egyesületének. Több mint 100 egyéni és mintegy 130 csoportos kiállításon mutatkozott be itthon és külföldön egyaránt. Az idén jelenik meg „Virágok, kertek, mezők pasztellel” című könyve.

A művész gondolatai:

„Bármely festészeti témában, legyen az táj, portré, csendélet, a fény-árnyék játéka vonz. Mind a plein air, mind a műtermi munkámban a pillanat megragadása a célom. Legfontosabb művészeti törekvésem a minőségi realista ábrázolás szakmai megbecsülésének visszaállítása. Alkotásaimmal a természet iránti alázatom és rajongásom fejezem ki, ráirányítva a néző figyelmét a legapróbb, leghétköznapibb dolgok különlegességére, mint a víztükör csillogása, fodrozódása, egy virágszirom áttetszősége, a rétek sokszínűsége, a matuzsálemi fák göcsörtjei, egy-egy emberi gesztus, fényjáték az arcon. Elsősorban pasztellkrétával dolgozom. A pasztell finomságával, szívet melengető színhatásával tudom a leginkább közvetíteni az érzéseimet. Munkáimban a nőiességet, líraiságot, harmóniát, humánumot jelenítem meg.”

www.harsanyizsuzsanna.hu

Virágoktól ölelten, 2008., pasztell, 32,5×50 cm