Lapszemle

Betolakodó a kertben

Az akáccal kapcsolatos vita ráirányította a figyelmet az idegenhonos fajokra. Egész sor rovar- és növényfaj telepedett meg hazánkban az utóbbi évtizedekben. A fás szárúak közül a bálványfa okozhatja a legkomolyabb gondot erdeinkben, vagy akár a kertünkben.

Az idegenhonos fajok között fontos különbségek vannak. Az akác sokirányú felhasználhatósága miatt ezer szállal kötődik a vidéken élők mindennapjaihoz, és rengeteg hasznot hajt. A bálványfa viszont a botanikus kertekből indult hódító útjára. Rendkívül igénytelen, szinte bárhol megtelepszik a járdarepedésektől kezdve a vasúti töltések rézsűjéig. Rohamosan terjed az erdőszéleken, ahol komolyan veszélyezteti az őshonos növényeket.

Gyors növekedése révén már fiatalon rengeteg magot terem, amit a szél messzire röpít. Gyökerei a talajfelszín közelében futnak, és sarjak tömegével borítják el, beárnyékolják a felszínt. Lehulló levelei pedig olyan méreganyagokat tartalmaznak, amelyek a talajba jutva gátolják a többi növény fejlődését. Ahol tehát megtelepszik, gyorsan átveszi az uralmat, ezért viszszaszorításához emberi beavatkozás szükséges. Ez a lakókörnyezetben megtelepedett egyedekre is igaz, hiszen a fal tövében növekvő bálványfa előbb-utóbb repedéseket okoz, felfeszíti a járdát, belenő a kerítésbe.

Hogyan szabadulhatunk meg a bálványfától? Ha kivágjuk, letörjük, biztosak lehetünk benne, hogy újra kihajt, ráadásul a gyökérzetéről sok sarj tör elő. Tartós eredményt kizárólag vegyszeres kezeléssel érhetünk el. A glifozát hatóanyagú növényvédő szerek totális gyomirtók, így a bálványfa ellen is hatásosak, vásárlásukhoz engedély nem szükséges. A nagy termetű fát legjobb kivágni, és a friss tuskófelületet a tömény gyomirtóval beecsetelni, hogy minél kevesebb sarjat hozzon.

A vegyszer azonban csak akkor hat, ha a nedvkeringéssel lejut a gyökerekbe, ehhez pedig lombos állapotban kell a fát kivágni. A csuklónál vékonyabb fáknál a szert ecsettel 20-30 centiméter hosszan kenjük a kéregre, vagy a zöld hajtásvégekre. Egészen kicsi, friss növények esetében pedig akár virágpermetezőt is használhatunk. A bálványfa rendkívül ellenálló növény, ezért a korábban lekent egyedek közelében jó eséllyel újra meg fog jelenni néhány szál, amiket újra kezelni kell.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 681 hektáron injektálásos módszert alkalmaz a bálványfa visszaszorítására. A fa törzsén furatokat készítünk, és ebbe juttatjuk a vegyszert. Ez azonban a lakókörnyezetben nem ajánlott, mivel az elszáradó fák letörő ágai károkat okozhatnak.

Kocsis Gábor István
Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.