Lapszemle

Újabb látnivalókkal vár a Bakony

Nagyszabású közjóléti programsorozatot indított útjára tavaly a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Beruházásainak köszönhetően kilátók és tanösvények újultak meg, erdei iskolát korszerűsítettek, valamint kiállítást és rajzversenyt szerveztek. Harmóniában a kormány Bejárható Magyarország programjával, a VERGA Zrt. idén áprilisig több mint félmilliárd forintot fordított e közjóléti fejlesztésekre, hogy tovább növelje a térség vonzerejét, avagy még közelebb hozza a természetet az emberekhez.

A VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” programjának első, szemmel is látható eredménye a veszprémi Panoráma út tavaly áprilisban befejezett felújítása volt. Azt követte a zirci Pintérhegyi Parkerdő berendezéseinek, köztük a pergolának a korszerűsítése. A turistaszezon kezdetére pedig a Szarvaskúti Tanösvény és az Ámos-hegyi Tanösvény is megújulva várta a kirándulókat.

A közjóléti program részeként 2013 júniusában átadták a Kab-hegy csúcsán épült több mint 9 méteres, panorámateraszos Kinizsi Kilátót (5. kép). Néhány hétt el később pedig a felújított Kab-hegyi kerékpárutat és erdei tornapályát is igénybe vehett e a nagyközönség. Szintén 2013 nyarához kapcsolódik a Vadalmási réti táborhely átadása: 60 négyzetméter alapterületű pergola épült, továbbá új erdei bútorokat helyeztek ki a táborhelyre, tűzrakó helyet alakított ak ki, és létrehoztak egy új futballpályát is. Ezt követt e a Tekeres-völgyi kerékpárút (3. kép) felújítása, és a terméskőből készült, 111 méter hosszú veszprémi Rovaniemi lépcső megépítése. A Várpalota északkeleti oldalán elhelyezkedő Maderspach Viktor-kilátót tavaly szeptemberben avatt ák fel: a Tési-fennsíkon magasodó építményből gyönyörű panoráma nyílik a környék tájaira.

A VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” közjóléti fejlesztési programjának az egyik legjelentősebb mérföldköve a Bakony Zöld Szíve Központ megnyitása volt tavaly Alsóperén. A központban 2 hónap alatt felépült egy erdei szabadtéri színpad, 80 nap alatt pedig a Szent Imre ökumneikus kápolna (2. kép), amely méltó helyszíne lehet a vadásznapok nyitó eseményeinek, a Szent Hubertus miséknek és rendezvényeknek is. Jó három hónap alatt készült el az új, 240 négyzetméteres, jelenleg afrikai trófeákból álló gyűjteménynek és diorámának ott hont adó, tágas Látogatóközpont (7. kép). A parkban felállított ák a 8 méter magas Magyarság Keresztjét (4. kép), jelképezve a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait. Ugyanitt létrehozták a Példaképek Emlékparkját, amelyben tizenkét ezüsthársfa állít emléket a vadászathoz, Alsóperéhez, a Királyszállási Erdészethez, illetve a Bakonyhoz köthető fontos személyiségeknek.

A Büdöskúti Pihenőhely felújítását és az 1956 centiméter magas papodi Vitéz Bertalan Árpád-kilátó (1. kép) októberi ünnepélyes átadását követően a VERGA Zrt. az év végén megnyitott a a látogatók előtt a korszerűsített és több férőhelyesre bővített ajkai Hubertus Erdészeti Erdei Iskolát (8. kép), ahol a 105 négyzetméteres dioráma 38 állatfaj 58 egyedét mutatja be teljes alakban, eredeti élőhelyük megjelenítésével.

             

„A jövő a kezünkben van” közjóléti program az idén is változatlan lendülett el folytatódik, új kilátókat, tanösvényeket és erdei pihenőhelyeket létesít a vállalat. Márciusban nyitott ák meg a Zöld Tanoda Erdei Iskolát Várpalotán. Az épületben bentlakásos iskolát alakított ak ki a természet iránt érdeklődő gyermekek oktatásához, 24 tanuló befogadására alkalmas tanteremmel, két 12 fős hálószobával, két nevelői szobával.

Áprilisban, Tés közelében átadták az 1848 centiméter magas Széchenyi Zsigmond-kilátót, amelyhez 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény kapcsolódik. Májusban újabb közjóléti beruházás fejeződött be a Bakony kapujában, a VERGA Zrt.-nek köszönhetően Iszkaszent-györgyön újjáépült és megszépült a Kőpiramis (6. kép) és környezete.

A nyár folyamán készül el Márkó, Herend és Hárskút települések közelében a Kis-Bükki kilátó, amelyet szintén erdőismereti tanösvény övez majd. Ugyancsak a nyári hónapokban fejeződik be a Lugos-tetői kilátó építése, valamint az Országos Kékkör felújítása. Ennek keretében 81 kilométeres szakaszon 22 kilométernyi új kerékpárutat alakítanak ki, 4 helyszínen 14 új fedett pihenőt hoznak létre, és egy új gyalogos hidat is építenek a Gaja-patakon. A kristálytiszta karsztvizű, várpalotai Fenyves-tó környékének átalakítását, és minőségi szálláshelyek építését a tó környéki horgászturizmus fellendítésére indított a a társasaság, a fejlesztés júliusra valósul meg.

A tervek szerint jövőre átadják a Veszprémi Zöld Centrumot, benne új erdei tanodával és erdészeti központt al, a zöld gondolat köré épített kiállítóteremmel és interaktív közösségi terekkel. A beruházáshoz kapcsolódóan az erdőgazdaság idén júliusig kilátót is épít, a térségben fekvő belterületi erdőben pedig kirándulóerdőt is kialakít, ahol tanösvény, bringapálya és futópálya kap helyet.