Lapszemle

Mind több a szövetségesünk

A tavaszi nagytakarítások ideje az erdőkben is lejárt, a turistautak karbantartása és a szemétszedés azonban rendszeres. Volna más helye is az erre költött pénznek; de amíg a környezettudatos magatartás nem válik általánossá, be kell illeszteni az erdőgazdaságok napi teendői közé.

A nem odavaló dolgok „igen változatos formákat” öltenek az erdőben, az azonban bármelyikre igaz, hogy a szennyezésen túl lerontják az erdő képét, látványuk lehangoló. A rendszeres és kötelezően igénybe veendő hulladékszállítás ellenére sajnos még ma is gyakran láthatunk zsákos hulladékot és törmeléket a településekhez közeli erdőszéleken és az erdőket átszelő közutak mentén. Az erdei pihenőhelyeken és a turistautak mentén már inkább a fogyasztási cikkek egyenként szétszórt hulladéka a jellemző. A mennyiség más, a megszüntetés, a helyreállítás azonban mindkét esetben költséges és időigényes munka. Szerencsés változás ugyanakkor, hogy az erdőgazdáknak sok szövetségese van; mind több civil szerveződés tekinti szívügyének, hogy kezelje az emberi gyarlóság következményeit. Az országos TeSzedd! akció minden évben döbbenetes eredménnyel zárul – rámutatva a probléma nagyságára.

Mozgalmas hónap volt a május a Dél-Mátra parkerdeiben is. A TeSzedd! hétvégén számos turistaút szabadult fel a bedőlt fáktól és lett tisztább a Mátrafüredi Erdészet és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány összefogásának köszönhetően. Rá egy hétre már a Kékes Turista Egyesület tartott önkéntes szemétgyűjtő akciót – ők egyébként ezt évente kétszer rendszeresen megteszik.

Szemléletváltásra van szükség – olvashatjuk a negatív társadalmi jelenségeket taglaló írásokban. Tudjuk azt is, hogy átfogó megoldást hozó módszer nincs a gond megszüntetésére. A kis lépések politikáját kell tehát folytatnunk.