Lapszemle

Az ártéri vasparipa

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében zakatol a Gemenci Erdei Vasút. Főként turistákat szállít, de a vízitúrázók kenuit, sőt még a kerékpárokat is elviszi. Magyarország egyetlen ártéri erdei vasútján faanyagot is szállítanak.

A Gemenc Zrt. üzemelteti az erdei kisvasutat Pörböly és Bárányfok között . A vasút nyomvonala közel 30 kilométeren jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. A kisvonatos természetjárás kiegészíthető sétahajózással, lovasfogatozással, kenutúrával, kerékpározással, gyalogtúrával.

Több kisebb-nagyobb vasútvonal építése után a Gemenci Erdei Vasút jelenlegi pályaszakaszának első vonala 1957-ben készült el, majd 1966-ra összekötött ék a különböző szakaszokat. Így jött létre a jelenlegi fővonal jelentős része.

„Gemenc déli kapuja” – így is nevezik a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központját Pörbölyön. Ott található a kisvasút tetszetős végállomása, onnan indulnak a mindennap a menetrend szerint közlekedő szerelvények. A vonat indulására várók megtekinthetik a Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben című interaktív kiállítást, amely bemutatja az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, az ártéri erdő növény- és állatvilágát, valamint a Sárköz népművészetének tárgyi emlékeit.

 

A kisvasút turistaforgalmú megállóhelyeinek ökoturisztikai látványosságai:

• Nagyrezét – Méhészeti gyűjtemény. A méhek munkáját üvegfalú kaptárok és valódi méhcsaládok segítségével mutatják be itt .

• Nyárilegő – Az erdei vasút pályája ott érinti először az Alföldi Kéktúra útvonalát, és onnan indulnak a Rezét-dunai vízitúrák is.

• Lassi – Halászati Kiállítás. A hazánkban egyedülálló varsamászóka mellett a régi erdészház épületeiben egyebek között dioráma, ártéri terepasztal és egy halászhálókészítő műhely is helyet kapott . Mindemellett pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a kirándulókat.

• Malomtelelő – A 11 állomásból álló Molnárka tanösvény a kisvasút Malomtelelő és Lassi megállói között kanyarog az erdő szívében. A tájra és a vizes élőhelyek csodálatos madaraira pedig a madármegfi gyelő toronyból tekinthetünk rá.

• Gemenc, Duna-part – A megálló egyben ökoturisztikai közlekedési csomópont is, hiszen ott lehet felszállni a Gemenc Zrt. sétahajójának időszakos járatára is. A Forgó-tó nádasában megbúvó madárlesre vezető tanösvény szintén onnan indul.

• Keselyűs – Holt-Sió parti sétaút. Ott épül „Gemenc északi kapuja”. A látogatóközpont a Szekszárd felől érkező gyalogos és kerékpáros turistákat várja.

Gemenc Zrt.