Lapszemle

Tavaszi „nagytakarítás”

A természetbe simuló úton kerekezve gyönyörködünk a tájban az elsuhanó lombok között. Csak ritkán jut eszünkbe, hogy szorgos kezek évről évre folyamatosan vigyázzák az erdei utak állagát.

A téli fakitermelések során hatalmas menynyiségű faanyagot szállítanak ki az erdészek a tervszerűen kezelt erdőkből. A sok ezer tonna faanyag mozgatása nem mindig egyszerű feladat. Ha felenged a fagy, megkezdődhet a küzdelem a sárral, s bizony tavaszra az erdei fakitermelések fő ütőerein a kerekek és a víz által vájt mély barázdák emlékeztetnek a mindennapok heroikus küzdelmeire. Az utak legnagyobb ellensége ugyanis a víz. Tehát legyen az út szilárd burkolatú vagy földes, a legfontosabb feladat a víz elvezetése, hogy az út alapját ne tudja tovább bontani, mosni. Tavasszal – csakúgy, mint az otthoni nagytakarításnál – az erdő gondos gazdái megkezdik a helyreállításokat a sok egyéb feladat mellett (pl. szemétszedés, erdei pihenőhelyek helyreállítása stb.).

A különféle erdei utakat eltérő eljárásokkal hozzuk rendbe. A földutakhoz általában grédert használunk, amely toló lapjaival alakítja ki a vízelvezetéshez szükséges lejtést. Természetesen a padkák nyesése, vagy a vízelvezető árkok tisztítása is hozzátartozik a munkákhoz. Vannak útszakaszok, ahol a vizet az egyik oldalon levő árokból a másikra kell átvezetni, csatornával, áteresszel. Ezek tisztítása rendkívül fontos és esetenként kézi munkát is igényel. A burkolt utak hibáit szintén ilyenkor kezdjük javítani, megszüntetjük a kátyúkat, padkaletöréseket, ellenőrizzük a hidak állagát. Az utak padkáit kellő időben kaszálni is kell. A gyalogos ösvények karbantartása ugyancsak esedékes lehet, az esetleges tócsák vízlevezetése, vagy a bedőlt fák, egyéb akadályok eltávolítása, a cserjék nyesése akár hosszú kilométereken át.

Ha legközelebb gyalogosan, kerékpáron, vagy lovon élvezzük a napsütést a tiszta erdei levegőn, jusson eszünkbe az utak karbantartásának kevésbé látványos munkája is. Ne feledjük, az erdőben mindenki a saját felelősségére tartózkodik. Legyünk elővigyázatosak, és tartsuk be az egymás és saját biztonságunkat szolgáló alapvető szabályokat!

Lengyel László Zoltán
Ipoly Erdő Zrt.