Lapszemle

Kilátás az ország tetejéről

Gyönyörű kilátás tárulkozik elénk Magyarország legmagasabb pontjáról, a Kékestetőről. Az erdővel borított hegyeket kőgörgeteges szűk völgyek szabdalják, azokat aztán a déli lankás lejtő szőlőbirtokai váltják fel elnyúlva egészen az Alföldig. E változatos táj a hétköznapi embereknek friss levegőt, üdítő kirándulásokat, egy finom pohár bort, esetleg jó gombázóhelyeket kínál, de az erdészeknek ez a föld a jövő lehetősége. Lehetőség, amelyet nagyapáinktól kaptunk, érték, amelynek megőrzése kötelességünk, és adomány, amelyet hálás szívvel, bizakodva adunk át gyermekeinknek. Ezen gondolatok összefoglalásával alakult ki az EGERERDŐ Zrt. szlogenje: Erdészek a jövő szolgálatában!

Az EGERERDŐ Zrt. változatos tájakon végzi erdőgazdálkodási feladatát, a Mátra, a Nyugat-Bükk, a Heves-Borsodi-dombvidék és az Alföld északi peremén fekvő állami erdőkben. A táj sokszínűségéből és az erdővel szembeni igények bővüléséből eredően az itteni erdész munkája sokrétű, szerteágazó: erdőművelés, fahasználat, erdővédelem és a vadgazdálkodás, amelyeket a közjó érdekében tett munka színesít. Ezeket az alaptevékenységeket a több mint 72 ezer hektáron hét erdészetre tagolva végzi az állami erdőgazdaság.

Az erdő örök

Az EGERERDŐ Zrt. fő célja az erdőállományok folyamatos fenntartása és megújítása, amihez saját gazdasági tevékenységével teremti elő a szükséges forrásokat. Ahhoz, hogy az erdész elérje célját és szép, állékony erdőket neveljen, minden erdőgazdálkodási feladatot ugyanolyan odaadással kell végeznie. Igyekszünk mindinkább lemásolni a „természetes” folyamatokat. Ennek köszönhetően a természetes erdőfelújításaink országos szinten is kiemelkedőek, és a véghasználati fakitermeléseknél szintén törekszünk arra, hogy növeljük a természetes újulatra történő fakitermelés arányát, azaz a felújítóvágásokat, szálalóvágásokat és szálalásokat. Gondos munkánknak köszönhetően a ránk bízott erdővagyon folyamatosan gyarapszik! Munkánk minőségét az is jól mutatja, hogy az erdőgazdaság területén több nemzeti park és tájvédelmi körzet működik. A teljes terület közel fele áll természetvédelmi oltalom alatt. Emellett a kezelt erdő 67%-a kapott Natura 2000-es minősítést, ezzel elismerve eddigi gazdálkodásunkat, amellyel megőriztük az értékes élőhelyeket.

Védd a Földet, használj fát!

Az erdőterületeket jellemzően fakitermeléssel hasznosítjuk, a fából készült használati eszközök alapanyagát termeljük már évtizedek óta. Gondoljunk csak a faszénen sült vadhúsra, az erdő mélyén megbújó rönkházra, a szépen parkett ázott szobára, a jégkrémpálcikára, egy-egy jó könyvre, vagy épp arra, milyen jól esik melegedni a kandalló tüze előtt… Az említettek közül a legtöbben talán csak az otthon melegét adó tűzifa vagy az üzemünkben gyártott parkett a vásárlásakor lépnek közvetlen kapcsolatba az erdőgazdálkodóval, hiszen a többihez „csak” az alapanyagot nyújtjuk fűrészrönk, papírfa, vagy egyéb választék képében. Társaságunkhoz tartozik a gyöngyösi Mátraparkett, ahol közel fél évszázad tapasztalatát felhasználva dolgozunk. Több fafajból, számos minőségben és méretben gyártunk parkettát, padlót, hogy kielégítsük vásárlóink változatos igényeit. (Az üzemet A mi erdőnk 2013/4. számában mutattuk be. A szerk.)

Az utóbbi években a lakossági tűzifaigény folyamatosan növekedett, mely Tűzifaudvar kialakítását tette szükségessé. Ez a telephely Eger-Felnémet városrészben található, ahol a lakosság konyhakész tűzifát vásárolhat. A beruházás részeként több gépet (daraboló-hasító önjáró aprítógép) is beszereztünk. A Tűzifaudvar két aprítéktároló színnel is kibővült, hiszen a szállodák, kórházak, és egyéb közintézmények közül ugyancsak mind több áttér a faaprítékos rendszerekre. Az intézmények ellátása a csarnokokban tárolt, megfelelő nedvességtartalmú aprítékkal egész évben gördülékenyen zajlik. A telephely sikerességéből adódva hasonlók kialakítását tervezzük a területünkön felvő többi nagyvárosban is.

Friss levegő, nyugalom, kikapcsolódás

Az erdészek „munkahelye” az erdő, ahová más pihenni, kikapcsolódni jár. Az erdő mesés hangulatát kedvelő családok, turisták, bringások a tavasz közeledtével mind gyakrabban vágnak neki az erdőnek, maguk mögött hagyva a város zaját. Így egy-egy napos hétvégén megtelik az erdő, pöfög a gyermekzsivajtól hangos kisvasút, kacagnak a rétek, s a nyugalomra vágyóktól az extrém sportokat űző fiatalokig mindenki feltöltődve tér este nyugovóra. Akik az erdőben zajló folyamatokat és az erdész munkáját is szeretnék megismerni, nekik az erdészeti erdei iskoláinkat ajánljuk Szilvásváradon, Bátonyterenyén és Mátra füreden.

Erdész kollégáink az erdészeti, természetvédelmi, környezetvédelmi ismeretek átadásával vezetik be az érdeklődőket az erdő rejtelmes világába. A szerteágazó erdei iskolás foglalkozások mellett a gyerekek lovagolhatnak, íjász kodhatnak, kreatív kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kocsikázhatnak, éjszakai vadlesre mehetnek és természetesen kisvasútjainkon utazhatnak. Hiszen társaságunk az országban egyedülállóan három kisvasutat üzemeltet, Szilvásváradon, Gyöngyösön és Felső tárkányban.

Mindhárom kisvasút különleges turistalátványosság. A kisvasút nem csupán közlekedési eszköz, nem azért szállunk fel rá, hogy eljussunk egy célállomásra. Rajta utazva különös életérzés tölti el szívünket, kicsit visszavisz a múltba, és a suhanó lágy lombok saját gyermekkorunkat juttatják eszünkbe. A faanyag mozgatására létrehozott kisvonatokból ma már csak kevés működik. Az elöregedett pályák, mozdonyok, gördülő állományok karbantartása igen drága, költségeit a fakitermelésből származó bevételből kell előteremtenünk. Ennek ellenére az évi több tíz millió forintos vasúti fejlesztéssel próbálunk mi is hozzájárulni a magyarországi kisvasutak jó híréhez.

Munkások régi otthona, turisták lakhelye

Nagyanyám sokszor mesélte, milyen volt akkoriban az élet, künn az erdőn. Telefon csak az erdészeten, autót csak ritkán láttak, a gyerekek az erdészlakban születtek, az erdei brigádok pedig sokszor hetekre elszigetelődve a családtól, a hegyen éltek közösen. Majd jöttek a gépek, autók, mobiltelefonok és az erdei munkások most már a családi otthonban hajthatják álomra a fejüket. A sok erdei munkásszálló kiürült…, de nem végleg! A társaság területén már öt régi szálló felújítása van folyamatban, a gyöngyössolymosi Szalajka-házat áprilisban adtuk át. A részben európai uniós támogatásból, részben saját forrásból finanszírozott felújításokkal korunk követelményeit kielégítő erdei turistaszállókat szeretnénk létrehozni, ahol a fáradt turisták megpihenhetnek egy-egy éjszakára. A Szalajka-ház mellett Fenyvespuszta és Rudolf-tanya is megújul a Mátrában, illetve Galyatetőn egy turistaközpontot alakítunk ki, míg a Bükkben a Pazsagi erdészház nyeri vissza új fényét a közeljövőben. A régi épületek között kilátók is vannak, a galyatetői Péter-hegyese-kilátó felújítása és magasítása már zajlik.

Vígh Ilona
EGERERDŐ Zrt.