Lapszemle

Kalandokra hív a Zselici Csühögő

A 113 éves almamelléki kisvasút a két 600 mm-es nyomtávolságú vasutunk egyike. A Zselici Csühögő csaknem 6 kilométeres szép panorámájú völgyben szállítja az utasait. Az élményeket fokozandó, Almamelléken, a 25-30 perces utazás kiindulóállomásán erdészeti és kisvasút- kiállítás, a végállomáson, Sasréten pedig patinás vadászkastély, a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és az ősbükkösben vezető tanösvény várja a kirándulókat.

A MÁV lassan 40 éve megszüntetett Szigetvár- Kaposvár vasútvonala Almamelléken haladt keresztül. Ebből adódóan merült föl az almamelléki kisvasút építésének az ötlete a község mellett i erdőterületek birtokosában. Báró Biedermann Rezső elképzelése 1901-ben vált valóra. A 7,2 km hosszan zakatoló kisvasúton főként az erdőben kitermelt fát szállították a nagyvasúthoz, illetve a németlukafai hamuzsírégető boksa és üveghuta termékeit fuvarozták. A vasúti kocsikat ott is lovak vontatták, innen ered a vasút akkori neve, a lóré. De kezdetektől szállítottak utasokat is, a báró által Sasréten alapított iskolába (ma Kikerics Erdészeti Erdei Iskola) vonaton utaztak a környék gyerekei.

1945 után a kisvasút vonalait államosították, a hálózat erdőgazdasági kezelésbe került. A lovakat azonban csak 1956-tól váltotta fel a motormozdony. Érdekesség, hogy az 1977-ben forgatott „Kihajolni veszélyes” című film egyes jeleneteit a kisvasúton és az almamelléki állomásépületben forgatták. Az idővel igencsak lepusztult épületet a kisvasút üzemeltetője, a Mecsekerdő Zrt. jogelődje megvásárolta, és felújítás után erdészet-, valamint vasútt örténeti múzeumot rendeztek be benne.

A kisvasút ma már muzeális érték, és az idegenforgalom egyik kedves színfoltja. Báró Biedermann Rezső egykori vadászkastélya pedig vendégházként üzemel Sasréten. A teljesen felújított, átépített 110 éves épület a vadászvendégek mellett a turistákat, családokat is fogadja. Az erdei iskola ifjúsági szállásán nyáron táborokat szerveznek, és baráti társaságok, osztályok szintén bérbe vehetik a fűthető faházakat. Látnivalóból nincs hiány, halastó, Baranya legrégebbi erdeje, egy 200 éves ősbükkös és számos forrás is van a közelben.

Minden évben megrendezi a Mecsekerdő Zrt. a Zselici Csühögő Napját. Idén május 3-án várják az érdeklődőket. A programok között kézműves játszóház és kirakodóvásár, íjászat, interaktív játékok, tanösvényi vezetett túrák, vetélkedők, bábelőadás, lovaglás és vadételek kóstolója egyaránt szerepel. Húsvétkor Nyuszijárat, decemberben Mikulásjárat indul a gyerekek nagy örömére. Emellett az erdőgazdaság tematikus túralehetőségeket is kínál az almamelléki kisvasúton utazóknak, hogy felfedezhessék Zselic e varázslatos, szinte érintetlen világát.