Lapszemle

Erdei tárlat – Horváth Dániel

Sorozatunkban képzett és a szakmai fórumokon elismert magyar kortárs festőművészeket mutatunk be, akik alkotásaikban gyakran megörökítik az erdő világát. Olyan festőművészeket válogattunk össze, akikre külföldi kiállításaik sikere okán is méltán büszkék lehetünk, és akikről a képzőművészethez értő gyűjtői kör, a kortárs galériák egyaránt elismeréssel beszélnek.

Horváth Dániel
(Budapest, 1980)

Felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán (2006), majd a festőművész mesterképzési szakon végezte (2012). Mestere Szabados Árpád.

Műveit rendszeresen láthatja a nagyközönség főként galériák és kiállítótermek egyéni és csoportos kiállításain, illetve a művészeti vásárokon. Munkásságát egyetemista korától szinte minden évben díjjal ismerték el, többször külföldön is, így egyebek közt Kondor Béla-, Herman Lipót-díjjal és Esterházy Művészeti Díjjal büszkélkedhet.

A művész gondolatai:

„Célom – az összegzés mellett – a tiszta forrásból táplálkozó kreatív festészeti újítások beemelése saját világomba. Különböző anyagokkal való kísérletezés a képi egység megtartásával. Tárgyakkal mint színfoltokkal dolgozva színházi hatás elérésére törekszem, a háttér díszletként, az előtte megjelenő figurák szereplőkként vannak jelen. Munkáimban a különböző magasművészeti technikákat ötvözöm az utcai művészet eszközeivel, a hagyományos olaj-vászon technikát egyszerre használom a graffiti szórópisztollyal, az ipari olajfestékekkel, a műanyagalapú festékekkel, színes tusokkal és lakkokkal. Érdekel a rétegezettség, a dekompozíció, a tiszta, egyszerű felületek és a telített, súlyos színkavalkád együttes használata, a kép a képben motívum. Szeretek az élettelen és az élő határán egyensúlyozni, a művi és a valódi ellentétpárokkal játszani. A kibillentésre törekszem, a megtervezett és a véletlenszerű érzések együttes felvetésére. Az emberi gesztusok és az akaratunkon kívül eső dolgok megjelenítésére ugyanabban a pillanatban.”

www.horvathdaniel.com