Lapszemle

Csodafegyverünk a sport

„Mens sana in corpore sano” – mondja a bölcs rómaI, vagyis ép testben ép lélek. Másik fordításban a közmondás így hangzik: edzett testben edzett lélek. A tanácsot érdemes lenne megfogadni, hiszen a sportban és filozófiában jeleskedő rómaiak tapasztalatai általában igaznak bizonyultak.

A sportra akár úgy is tekinthetnénk, mint vény nélküli gyógyszerre: egészségmegőrző, immunerősítő, fokozza a teljesítőképességet, mentális jólétet teremt. Ezt mindannyian tudjuk, de valljuk be őszintén, kikapcsolódásként mégis többször ülünk a tévé elé. Pedig, aki rendszeresen mozog, boldogabb lehet, megelőzheti egyes betegségek kialakulását. A tavasz nagyszerű évszak arra, hogy vegyünk egy nagy levegőt, és elkezdjünk sportolni, vagyis először mozogni. Sportolásról ugyanis akkor beszélhetünk, ha heti 2-3 alkalommal mozgunk, és az pulzusemelkedéssel és legalább kisfokú izzadással jár.

Azonnali hatás

Minden kezdet nehéz, de ha elszántuk magunkat, a mozgás jótékony hatását szinte azonnal élvezhetjük. Az első alkalom után a sikerélmény és a felszabadult hormonok hatására eufóriában úszunk, a komolyabb próbatétel a harmadik-ötödik edzés után következik. A kitartás azonban meghozza gyümölcsét, bízhatunk benne, hogy elkerülnek a szív- és érrendszeri betegségek, erősödik az immunrendszerünk, izomzatunk, ellenálló képességünk növekszik, kisebb a csontritkulás esélye. A mindennapok hangulatán javíthat, hogy nem kell küzdenünk a székrekedéssel, és a gyorsabb anyagcsere miatt a bélrendszer rosszindulatú daganataitól is kevésbé. A hormonháztartás megváltozása miatt nő a szexuális vágyunk, és öregedést késleltető hatással is számolhatunk.

Erősít, nyugtat

A sport mentális egészségünkre, lelkünkre is kedvezően hat. Ha leküzdjük a kitűzött akadályt, sikerélményünk lesz. Ha testünk formálódik, nő az önbizalmunk. A testedzés lélekgyógyító hatását nemcsak a hétköznapi pszichológia használja, de a valós terápiás gyógyítás is hagyatkozik rá. A pszichés betegségekben, enyhe depresszióban, szorongásos betegségekben szenvedőknek kifejezetten ajánlják. A stressztől szenvedőknek magas lehet a pulzusszámuk és a vérnyomásuk, gyorsabban, felületesebben veszik a levegőt, ezek az értékek a rendszeres mozgástól csökkennek. A feszült izmokat a fizikai megterhelés ellazítja, emiatt is érezzük azt, hogy nyugodtabbak vagyunk, mintha kevésbé hatna ránk a stressz.. Aki kellemesen elfárad, jobban alszik. Akár az alvászavarokat is kezelhetjük rendszeres sporttal, az éjszakák pihentetőbbek, mélyebbek lesznek.

Soha ne mondd…!

A sportban az a legjobb, hogy soha nem késő elkezdeni. Hosszú mozgásszegény élet után némi elővigyázatosság azért szükséges. Érdemes kikérni a háziorvos tanácsát, hogy milyen vizsgálatokat végeztessünk, mielőtt rendszeresen mozogni kezdünk. Valószínűleg terheléses EKG-t, esetleg ortopédiai vizsgálatot javasol. Fontos a megfelelő felszerelés, a bemelegítés és a fokozatosság. Az első héten például a futás helyett válasszuk inkább a gyors gyaloglást, ez tartson legalább 40 percig, és 5 percenként fussunk 1-1 percet. A következő héten futhatunk 2-2 percet, és így tovább. A kerékpározás szintén jó ötlet, akár munkába is járhatunk vele.

A lényeg, hogy olyan sportot válasszunk, amelyben kedvünket leljük, máskülönben biztosan feladjuk, még mielőtt érezhetnénk jótékony hatását.