Lapszemle

Vadregényes tájak, kultúrtörténeti érdekességek

Tolna megye rejtett kincseit fedezheti fel, aki hozzánk ellátogat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vagyonkezelésében lévő több mint 23 ezer hektáros, állami tulajdonú terület magában foglalja a Tengelici-homokvidék homoki tölgyeseit, ligetes erdeit, a Tolnaihegyhát nagy kiterjedésű, löszdombokkal tarkított cseres-tölgyeseit, a herceg Eszter-házyak gyulaji erdőtömbjét és páratlan vadállományát. Fő turisztikai vonzerejét a páratlanul szép, csendes környezet, a természet közelsége, vadregényes tájak, kitűnő borok, továbbá a kultúrtörténeti érdekességek és a remek termálfürdők adják.

Tengelic község közelében található a 19. században épült Benyovszky-kúria. A körülötte elterülő helyi védettséget élvező parkerdő kezelését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdészei végzik. A legutolsó felmérés szerint a parkerdő 50 fafajának egyike a hazánkban egyedül ott fellelhető kalábriai feketefenyő. Ezenkívül szép példányai akadnak még a virginiai borókának, platánnak, fekete diónak, keleti ostorfának és a különböző juhar- és hársfajoknak. Sétánk során felfedezhetünk egy tavat is, amit egy patak felduzzasztásával alakítottak ki. A közepén található szigeten tekintélyes méretű mocsárciprusokat csodálhatunk meg (1. kép).

Kiemelkedő a park madárállománya, egerészölyv, holló, fekete harkály és macskabagoly egyaránt költ benne. Az erdészek munkájuk során találtak rá a romos állapotban lévő Benyovszkysírkápolnára. 1913-14-ben emeltette gróf Benyovszky Rezső, akinek fiával, Emánuellel együtt ez a sírkápolna lett végső nyughelye. A kápolnát sajnos többször feltörték, így nagyon leromlott az állapota. Az erdőgazdaság fontos közjóléti feladatának tekinti a régmúlt értékeinek megőrzését, és ennek keretében még tavaly megkezdődött a kápolna felújítása és a környékének rendezése, így mára újra régi fényében tündökölhet. (3. kép) A felújított kápolna ünnepélyes átadására, építésének 100. évfordulóján kerül sor.

Pincehegy és homokgyepek

A Györköny településre látogatóknak különleges élményben lehet részük. Mivel a homokos talaj kiváló a szőlőtermesztésre, a környéken jelentős szőlőültetvények húzódnak. A boltozat nélküli pincék kialakítására ugyanakkor egyedül a lakott terület keleti oldalán magasodó löszös domb volt alkalmas. Emiatt több száz összeépített pincéből és szűk utcácskákból álló pincefalu jött létre, amelyet a helyiek „Pincehegyként” emlegetnek. Kiváló program a pincemúzeum látogatása, és a kitűnő helyi borok kóstolása (4–5. kép).

A Tengelici-homokvidék felfedezését érdemes az erdőterület szélén elhelyezkedő Bikács-Kistápé vendégháznál kezdeni, mert onnan számos érdekesség gyalogosan, a jelzett turistaútvonalon is elérhető. Az árvalányhajas homokgyepektől a nőszirmokkal tarkított lápréteken és a homoki tölgyeseken át egészen a „Pincehegyig”, napi járásra található mindaz, amit erről a sztyeppéket idéző vidékről ismerni kell (7. kép).

A Tengelici-homokvidéktől délre haladva, a Tolnai-hegyhát (6. kép) egyik löszbe vájt völgyében terül el egy aprócska, de annál csodálatosabb üdülőfalu, Kisszékely. Tavasszal festői látvány tárul az arra járó szeme elé, virágba borul az erdő. Az avarszintet tengernyi virágzó odvas keltike fehér és rózsaszín szőnyegként fedi be, amit a helyiek „cinedóniának” hívnak. A kora nyáron kirándulónak is sok a látnivaló, akkor nyílik a magyar zergevirág, a szennyes infű, a turbánliliom és sok más védett faj. Ott fészkel két ritka madárfajunk, a békászó sas és a fekete gólya.

A megfáradt utazó a Kisszékelyi vadászházban (2. kép) pihenhet meg, amit a megyét és a hegyhátat átszelő piros turistaútvonalon is megközelíthet.

Várkastély és vadrezervátum

A méltán híres Ozora községre a Sió partján, páratlan szépségű tolnai lankák közt találunk rá, a piros turistaútvonalról külön jelzés vezet a községhez. Különlegessége a Pipo-várkastély, amelyet építtetőjéről, Filippo Scolaritról neveztek el a helyiek. A firenzei kereskedőcsaládból származó Pipo legendás hadvezér, diplomata és gazdasági szakember hírében állt, egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte. A kastélyt szerelmének, Ozorai Borbálának kezdte el építtetni 1416-ban. Különlegessége, hogy a gótika korában egy szegény magyarországi kis faluban lenyűgöző olasz reneszánsz világot teremtett a tolnai dombok között (11. kép).

Képzeletbeli utunk során eljutott unk a Koppány-patak partján lévő dimbesdombos Tamásiba. A kis város mellett terül el közel nyolcezer hektáron a vadászkörökben méltán világhírű Gyulaji Vadrezervátum. Ez a terület ad otthont a világ egyik legjobb genetikai állományú dámszarvas populációjának. A hajdani Eszterházy-birtok erdeiben főként cseres-tölgyes erdőket találunk (8. kép).

A rezervátum szélén elterülő Tamási Miklósvári Parkerdő és Vadasparkot a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdész- vadászai gondozzák. Benne erdei környezetben és mégis testközelben ismerkedhetnek kicsik és nagyok az erdő vadjaival. A parkban állított kilátónak és földbe süllyesztett leskunyhóknak köszönhetően bepillanthatunk a vaddisznó, gím- és dámszarvas vagy akár egy muflon család életébe is (14. kép). A parkerdőben Szent Hubertus emlékére erdei fakápolnát emelt (12. kép) a közelmúltban az erdőgazdaság, amely hamar esküvők, és vadászati témájú programok kedvelt helyszíne lett. A parkerdő szomszédságában található Tamási Termálfürdő ugyancsak hozzájárul a test és lélek felüdüléséhez.

Turisztikai és Természetismereti Központ

Tovább követve a piros turistajelzést, a Tolna megyei túránkat a Tolnai-hegyhát déli részén folytatjuk (9. kép). A Hőgyész és Lengyel település között igazi vadregényes erdőkben jelzett turistautakkal, térképpel, turistaszállásokkal és kulcsosházzal áll a kirándulók rendelkezésére az erdőgazdaság. A tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető Lengyel-Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ kiváló kiindulási pont a Hegyhátat felfedezni kívánó bakancsos turistáknak. Információ, szállás, túravezetés, kerékpárkölcsönzés és gazdag programok egy helyen. Mindenki kiválaszthatja a számára legkedvezőbb útvonalat és programot. Gyermekes családok és nagyobb baráti társaságok fogadására is alkalmas az erdei környezetben lévő kulcsosház, a farsangi szezon közeledtével kiváló helyszíne a kikapcsolódásnak (10., 13., 15. kép).

További információ, szállás:
tel.: +36 (30) 947-0898, +36 (74) 482-487 annafurdo@gyulajzrt.hu
www.gyulajzrt.hu.

 

 

 

Varga Anna Kamilla
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.