Lapszemle

Kombájn az erdőben?

Igen. A fakitermelés hagyományos gépei, eszközei mellett a korszerű technika vívmányai is helyet keresnek – és találnak – maguknak az erdőben. Végy egy komoly erőgépet, egy rendkívül erős, de ugyanakkor kifinomult mozgásra képes hidraulikát, egy fűrész-fejegységet, fűszerezd a legmodernebb elektronikával, és kész is a harveszter.

Ez a gép a fakitermelés három műveletét végzi el gyors egymásutánban: a fejegység hidraulikus karjai megfogják az álló fa tövét, a fűrészlap elvágja a fát a tőrésznél, majd a vízszintesbe forgatott teljes fa végigfut a gallyazó kések között, közben a kívánt hosszban darabol. Mindezt hihetetlen sebességgel és pontossággal. A gyorsaságra csak egy példa: akár 60 cm vastag fát is elválaszt a tövétől 3-4 másodperc alatt. Teljesítménye így több száz köbméter fa műszakonként, szemben a hagyományos technológia néhány tíz köbméterével. Bár a gépet az ültetvényszerű erdők (fenyvesek, nyára sok) fakitermeléseihez tervezték, bizonyos esetekben kemény lombos erdőkben is használható.

A nagy teljesítmény mellett további hasznos tulajdonságai a kiváló terepjáró képesség, a talaj és a visszamaradó állomány kímélete, a pontosság. Fedélzeti számítógépe mindent vezérel, minden fontos információt közöl, egyebek között a kitermelt fa mennyiségét is. A harveszter ideális kiegészítő gépe a forwarder, amely a méretre vágott faanyagot szállítja (közelíti) az erdőterületről az út mellé.

Napjaink szomorú jelensége a fenyvesek gyors pusztulása. Az értékes ipari fa hetek alatt értékét veszti. Egy harveszter munkába állítása azonban csökkentheti a minőségromlást. Nem véletlen, hogy a 2004. novemberi viharkár után Közép-Európa szinte összes harvesztere a Magas-Tátrában dolgozott.

Fanyüvő szörnyeteg? Nos, rossz kezekben az lehetne. Amíg azonban a harveszter botkormányát a szakértő kezelő, őt pedig az erdész irányítja, addig a gép rövid pórázon van…

Dudás Béla
EGERERDŐ Zrt.