Lapszemle

Menjünk jövőre is!

Hamar rájöttem, hogy valami egészen jó dolog történhetett a gyerekkel, miután hazajött az erdei iskolából, s gondolataiba meredve ült tovább a kanapén. Aztán jöttek a hétvégi közös kirándulások, a gyalog- és biciklitúrák, sőt a sátorozás igénye. Szinte csak úgy „magától”.

Három gyerekem közül már csak a legkisebbet nem engedtük el, de jövőre ő is úton lesz az első tábora felé. Mert jó, mert nem tanulnak, s mégis. Élményeket szereznek, s ami a legjobb: hazatérve minket szülőket is nevelnek. Most már együtt visszük a vállunkon az íjat az esti mezei sétára, vagy közösen határozzuk meg a gombát, virágot tavasszal.

Eddig azzal bajlódtunk, hogyan küldjük ki őket a szabadba a „gépek” kocka magányából, most pedig már egyre többször keressük őket, hogy hol lófrálnak, az erdőben vagy csak az udvaron építenek kunyhót. Etetjük télen az énekes madarakat, mert jó meglesni együtt a magokat vidáman törögető cinkéket, tengeliceket. S visszagondolva, mindebben az erdei iskola okozta az átt örést. Talán ezért jó a gyereket az erdészekhez vinni, az erdő legjobb ismerőihez, akikből árad a természet szeretete, s tálcán kínálják az érdekességeket. Persze sokaknak nehéz előteremteni az ehhez szükséges anyagiakat. Sokat segít a tudatosság, hiszen már év közben lehet gyűjtögetni a táborra, így nem éri óriási teherként a családot a pár tízezer forint.

A hatalmas kínálatból azonban nem egyszerű a választás. Sokan már a nyári szabadság eltöltéséről is az internetet böngészve döntenek, az erdei iskolák kiválasztásánál azonban ez nem biztos, hogy elegendő. Gyakran az osztályfőnök szava a döntő, ami nem lenne baj, de sokszor csak a koszt-kvártély a meghatározó, amit hallomásból – rossz esetben a buszsofőr leírásából! – ismernek. Az ott folyó szakmai munka színvonala csak ezek után kerül szóba. Az erdei iskolák minősítése, különösen pedig az erdészeti erdei iskolai minősítés garancia a magas szintű szakmai munkára! Ezeken a helyeken a gyerekek játszva szerzik meg az élményeket az erdőben, vagy a különféle komolyan felszerelt foglalkoztatókban, s a hét végére egy új világgal telik meg a a tarisznyájuk. Az erdészeti erdei iskolákban fontos az egészséges étkezés, amihez helyi termékeket használnak, megismertetik a lurkókat a régi mesterségekkel, hagyományokkal, sőt állatokat, sok helyen élő nagyvadat figyelhetnek, vagy éppen etethetnek meg.

Szülőtársaimnak csak azt tudom üzenni, érdemes utánanézni, hogy a jó ételeken és szálláson túl vajon milyen minőségű oktatási munka folyik az erdei iskolában. Mert lehet, hogy most 3000 forintt al kevesebbet fi zetünk, de holnap már nem akar gyermekünk a természet lágy ölén pihenni, holnapután pedig már velünk sem.

A természet szeretetét – csakúgy, mint az emberét – tanulni kell, amire a legjobb hely az erdei iskola!

Lengyel László