Lapszemle

Felejthetetlen élményt nyújt a Muki

A Somogy megyei Mesztegnyői Erdei Vasutat (MEV) a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. működteti. A vonat a Somogy megyei Mesztegnyőből a Búsvári erdőt, a Boronka patakot és a Búsvári halastavat érintve, majd újra erdőben, Szúnyogváron, Repcehomokon és a Hajmáslápi halastavat kett észelő töltésen haladva, az utolsó két kilométeren pedig évszázados gyertyános-tölgyesek, cserestölgyesek alatt gurulva érkezik Felsőkak végállomásra.

A kisvasút építését a Hunyady család 1925-ben kezdte meg, hogy könnyebben megközelíthessék a halastavakat és szállíthassák az erdőkből kinyert faanyagot. 1957–58-ban az állami erdőgazdaság korszerűsített e és hosszabbított a meg a pályát 8820 m-re, majd az évek során több mellékvágány és kitérő-rakodó épült. A fatermelés visszaesésével és a szállítási technológia átalakulásával azonban áruforgalma fokozatosan csökkent, majd megszűnt. Ezzel a vágányhálózat is rövidült.

A 80-as évek végére a környékbeli kis falvak, puszták elnéptelenedésével a személyforgalom is számott evően viszszaesett . A mesztegnyői kisvasutat a Rockenbauer Emléktúra kezdte el újra népszerűsíteni, majd a „Mentsük meg a kisvasutakat!” mozgalom tett e mind ismertebbé. Az utóbbi években mintegy hétezer utasnak nyújt felejthetetlen élményt a Muki.

Az utazás során lenyűgöző növényés állatvilág tárul az utasok elé, a vízpartokon tanyázó rétisas, fekete gólya, kis kárókatona, vagy a vöcskök és gémfélék meg sem rebbennek a vonat érkezésére. A csühögő 45 perces útja végén esőbeálló, rönkasztalok, tűzrakó hely várja a turistákat. A kisvasutat igénybe vehetik az Országos Kéktúra résztvevői, a végállomásról induló különböző hosszúságú erdei tanösvényeken pedig erdészeti és természetvédelmi szakemberek vezetésével is túrázhatnak az érdeklődők.

Kakpuszta, Háromház, és Kopárpuszta, Lencsenpuszta, Cserfekvés – néhány egy letűnt korszak kistelepüléseiből. Az egykori tájhasználat mára jelentősen megváltozott és napjainkban a terület Belső-Somogy természeti értékekben leggazdagabb részévé vált. Ez a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet.

A SEFAG Zrt. együtt működésben a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal a gazdag és rendkívül változatos élővilág mellett igyekszik megismertetni a múlt ködébe vesző egykori jellemző társadalmi, gazdasági berendezkedést is. A nemzeti park legutóbb októberben avatott egy e célokat szolgáló tanösvényt, amely az „Eltűnt puszták nyomában” nevet kapta. A Mesztegnyői Erdei Vasúton 2013. december 2. és 2014. március 4. között menetrend szerinti üzemszünet van érvényben. Az előre meghirdetett programok kapcsán és igény esetén azonban ebben az időszakban is indulnak különvonatok. Elmaradhatatlan a Mikulás-járat, a Szilveszteri és Farsangi kisvonatozás. Kisvasútra fel!

További programok olvashatók a www.sefag.hu/erdeivasut honlapon, illetve a Mesztegnyői Erdei Vasút Facebook-oldalán.

Ihárosi Péter
SEFAG Zrt.