Lapszemle

Kényszerű beavatkozás

Az utóbbi évek aszályos időjárása rendkívül kedvezőtlenül hatott erdeink egészségi állapotára. Az ország több táján tapasztalhatjuk, hogy összefüggő területeken nagy mennyiségű fa száradt ki. Az egyik legjelentősebb pusztulásnak a Keszthelyi-hegység feketefenyveseiben lehetünk tanúi; a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete által kezelt erdők mára mintegy 4000 hektáron szenvednek a szárazságtól. A gondra az erdészek igyekeznek a legjobb megoldást alkalmazni, amelynek a beteg egyedek kivágása is része. Ne ijedjünk azonban meg, az erdők nem tűnnek el, csak átalakulnak.

A Keszthelyi-hegységben először 2012 tavaszán mutatkoztak a száradás tünetei: a tűlevelek tömeges vörösödését figyelhettük meg. Mivel tavaly is az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott, a gond fokozódott, és a hosszan tartó szárazságtól a fák teljesen legyengültek. Ez pedig megkönnyítette a kórokozók és károsítók megtelepedését: a feketefenyőket gombafajok fertőzték meg, az erdei fenyők esetében pedig különböző szúfajok károsítása vezetett az egyedek hirtelen pusztulásához. A pusztulási folyamatot az erdészek úgynevezett egészségügyi termelésekkel igyekeznek megállítani, avagy mérsékelni, azaz kivágják a károsodott fákat. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha a fák egyedenkénti értékelésekor úgy látják, hogy nincs esély a gyógyulásukra. Ennek eldöntése még a szakembereknek sem egyszerű feladat, hiszen a koronák fertőzöttsége rendkívül változatos. Ha a kivágás mellett döntenek, az egyedeket kíméletes technológiákkal, a megmaradó fákra, a védett lágyszárú, illetve cserjefajokra, valamint a talajra vigyázva távolítják el, és az erdőrészleten kívülre szállítják. A kivágott fák koronái ugyanis fertőzési forrást jelentenek, ráadásul az erdőtüzek kialakulásának esélyét is növelik.

A legtöbb területen az idősebb fenyvesek alatt már megjelent a lombos fafajokból álló természetes újulat, így nem maradnak nagy üres vágásterületek. A természetes folyamatokat segítő gazdálkodással az idegenhonos fenyvesek helyén őshonos fafajok, mint a virágos kőris, a molyhos tölgy, illetve cser alkotta erdők fognak felnövekedni. A fenyők fokozatos eltűnésével ugyan jelentősen megváltozik az eddig télen is zöldellő hegység képe, a több fajból álló, és vegyes korú felnövekvő lombos erdők azonban ellenállóbbak lesznek a károsítókkal, kórokozókkal szemben. Legyünk türelmesek!

Rosta Katalin
Bakonyerdő Zrt.

Fotó: Hoffmann Pál, Rosta Katalin