Lapszemle

Téli erdő gyógyhatásai

Pár hete még élveztük a kellemesen simogató késő őszi időt, a napsütést. Majd hirtelen beköszöntött a tél. Szomorkodni azonban semmi okunk, hiszen ez az évszak legalább annyi örömöt, szépséget tartogat, mint bármelyik. Így például a téli erdőben tett sétának is számos jótékony hatása van.

A mozgás eleve jótékony hatású, ha pedig süt a nap, még feltölthetjük D-vitamin-készleteinket. Nagyon fontos azonban, hogy mindig rétegesen, az időjárásnak megfelelően öltözködjünk. Az erdő ráadásul még télen is tartogat kincseket számunkra. Nézzük csak, mit érdemes keresnünk.

Fenyő

A fenyőfa nem csak szép dísze a parkoknak, erdőknek, de az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Gyantája és illóolajai miatt előszeretettel hasznosították az ókori görögök és rómaiak, és különböző fajait az európai középkorban szintén kedvelték. Az ágak, magok, rügyek főzetével (a fürdővízhez adva) a köszvényt, a krónikus reumát, az ízületi és izomfájdalmakat kezelték, de idegnyugtató hatását is ismerték. Máig gyakoriak a különféle fenyőillatú samponok és habfürdők. Főzetének inhalálásával hagyományosan a tüdő és a légzőszervek betegségeit gyógyítják. A modern természetgyógyászatban légúti megbetegedéseket, torokgyulladást, meghűlést, epehólyag-gyulladást, vesekövet, gyomor- és bélbántalmakat kezelnek a főzettel, továbbá lázcsillapítóként használják. Inhalálással a tüdő betegségeit, valamint a homloküreg gyulladását kezelik, öblögetéssel pedig a torokgyulladást. Az erdeifenyő fürdőjét köszvény, izzadás és lábizzadás ellen tartják hatásosnak.

Vörös áfonya

Közeli rokonához, a fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozottan fogyasztják. Jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya: hazánkban a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegihegységben élnek példányai. Örökzöld félcserje, levelei télen is megtartják élénkzöld színüket.

Igen gazdag a szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, az öregedéstől védő antioxidánsokban. Ezekkel az anyagokkal olyan krónikus betegségek előzhetők meg, mint az érelmeszesedés, a koleszterin lerakódása, a szívinfarktus, a bőrproblémák, a rák, a memóriazavar. Hatását az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz.

Akut és krónikus húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére, valamint sejt- és érvédő antioxidánsként az édesítőszer nélkül készült vörösáfonyalé, vagy –kivonat, tinktúra használható. Alkalmazása a gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vagy arra különösen fogékonyaknak, a rendszeresen úszóknak, vesebetegeknek javasolt, valamint prosztata-megnagyobbodáskor, hegesedés vagy daganat miatti vizeletelfolyási akadályoknál.

Fehér fagyöngy

Különös növény a fagyöngy: élősködő, mérgező, ám gyógyhatással is bír. Ősidők óta nagy becsben tartották, a kelták szent növényként tisztelték és varázserőt tulajdonítottak neki. Napjainkban is az ártó hatások elleni védelem jelképe az ajtóra helyezett fagyöngyág.

Jó tudni!

A fagyöngylevél összetevőinek mérgező hatását kimutatták, és a bogyók is tartalmaznak veszélyes hatóanyagokat, ezért kizárólag orvosi rendeletre és ellenőrzés mellett szedhetők a fagyöngykészítmények. A legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van.

Az emberiség egyik legrégebbi gyógynövénye, már az ókorban alkalmazta Hippokratész és Galenus. A fagyöngy mai reneszánsza a húszas évekre nyúlik vissza, amikor Rudolf Steiner felismerte benne a rák lehetséges gyógyszerét: „Ahogy a fagyöngy a természet rendjét megfordítja (télen zöldell és nyáron hervad), úgy állít egy tumor a testben mindent a feje tetejére”, nyilatkozta. Az orvostudomány fejlődésével a hatásmechanizmusra is fény derült: a fagyöngy egyes fehérjéi az érrendszerre hatnak, csökkentik, illetve szabályozzák a vérnyomást, míg mások az immunrendszert erősítik, ezért daganatos betegségek kezelésében is egyre szélesebb körben használják. Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert kedvezően befolyásolja, kiváló anyagcsere-szabályozó szer. Akkor is segít, ha a hormonháztartás nincs rendben, kiváló gyógyszer érelmeszesedés ellen, és ajánlott gutaütés esetén.

A fagyöngytea vérzéscsillapítóként is felhasználható, kiváló szívgyógyszer és keringésjavító. Ugyancsak hatásos a női betegségek esetén, megszünteti a menstruációs zavarokat, görcsöket, az erős havi vérzést, vagy a szülés utáni utóvérzéseket, de meddőség ellen is eredményesen alkalmazható. A változások éveiben fellépő panaszok csillapítására is érdemes fagyöngyteát inni.

 

Az oldal a Patika Tükör egészségmagazin összeállításában készült.