Lapszemle

A verseny, ahol mindenki nyert

Hosszú sorokban kígyóztak a gépkocsik a Bükkzsérc fölött húzódó dombra, ahol már minden készen várta azt a 42 csapatot, amelyik a térségi fakitermelő megmérettetésekből az országos döntőbe jutott. A szőlősorok mentén felállított csapatsátrakon, a gondosan elkerített hatalmas küzdőtéren látszott, hogy a rendező semmit nem bízott a véletlenre. Nem is tehette, hiszen a fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb erdei munka.

Köztudomású, hogy a Stihl láncfűrész a maga nemében a legkorszerűbb a világon, a gépekhez azonban jól képzett és sok-sok munkaórán át gyakorló kezelők kellenek.

Mert első a biztonság. Az érvényes munkavédelmi előírások és az Erdészeti Biztonsági Szabályzat rendelkezéseinek betartása egy ilyen versenyen kötelező. De a versenyzők épségét speciális védőfelszerelésekkel is óvják. Alapvető a védősisak viselése. Azt pedig bizonyára sokan nem tudják, hogy a vágásbiztos nadrág súlyos sérülésektől mentheti meg a benne dolgozót. Ha ugyanis az üzemi sebességgel forgó lánc a nadrágba vágna, a motor rögtön lefullad.

A versenyen induló négyfős csapatoknak különféle látványos versenyszámokat kell teljesíteni, miközben a versenybírók minden feladatnál mérik az időt is. Külön versenyszám a lánc vezetőlemezének megfordítása, mert a munkaeszköz használatához hozzátartozik a fűrész láncának megfelelő állapotba hozása. A következő feladat a kombinált darabolás, amely nagy figyelmet, pontos felső, majd alsó vágást követel a 40 cm átmérőjű rönkön. Nem véletlen, hogy ez a fő versenyszám. Rengeteg gyakorlással érhető csak el, hogy tökéletes legyen, mert amikor lepottyan a levágott fakorong, a két vágásnak olyan pontosan kell találkoznia, mintha a fűrészlánc folyamatosan vágott volna.

Nagyon szép, de rendkívül nehéz feladat. A gallyazás már akkor is látványos, amikor a versenyző el sem kezdte a munkát. Ugyanis a fekvő fatörzsekbe 15 egyforma átmérőjű, ágat imitáló farudat fúrnak, melyektől a fatörzsek óriási sündisznóhoz hasonlítanak. Ezeket a rudakat úgy kell lefűrészelni, hogy a vágás ne érje a törzset, de a maradék se emelkedjen ki belőle.

A gallyazás után nagy sürgés-forgást láthattunk a versenypályán. A csupasz törzseket pontosan fel kellett darabolni, hasítani, és a hasábokat összerakni.

Az izgalmakat fokozta, hogy a soproni csapattal egy hölgy is érkezett. Mint elmondta, harmadszor vesz részt a vetélkedőn. Czirók Janka férfiakat megszégyenítő pontossággal teljesített. Ez nem véletlen, mert közel két évig dolgozott igazi favágóként a soproni erdőkben.

A vetélkedőn végül az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapata diadalmaskodott, de elmondhatjuk, hogy mindenki nyert. A résztvevők már az indulásnál kaptak vágásbiztos nadrágot, védősisakot és a versenyhez lánckenő olajat. Az első három helyezettet vásárlási utalvánnyal is díjazták, a nézők meg látványos, tanulságos élménnyel lettek gazdagabbak.

Pápai Gábor