Lapszemle

Vaddisznó, az alkalmazkodás mestere

A falvak, városok közelében a vadon élő állatok fokozatosan hozzászoktak az ember közelségéhez, gondoljunk csak szeretett énekesmadarainkra, a galambokra, a mókusra, a rókára vagy a nyestre. Az ember által átformált környezet főként a jól alkalmazkodó, mindenevő állatoknak lehet kifejezetten vonzó. Az erdei nagyvadfajok közül a vaddisznó belterületi megjelenése Európa több nagyvárosában gondot okoz. Ez azonban odafigyeléssel kezelhető.

A vaddisznó őshonos vadfajunk, amelynek alkalmazkodó képessége és intelligenciája egyaránt kimagasló. Az erdők természetes lakója, ellensége a vadászokon kívül nincs. A vaddisznók csoportokba verődve, kondában élnek. Egy ivarérett koca nem ritkán 8-10 malacot vezet, hiszen egy évben többször is ellik. Őszre egy vaddisznókonda 30 egyedesre is bővülhet, általában három anyaállatra és azok utódaira.

Miért jönnek beljebb?

Sok állat, pl. a cinke, a rigó városi megjelenése hasznos, hiszen elfogyasztják a kártevő rovarokat. Ezekhez hasonlóan a vaddisznó is elsősorban a megfelelő búvóhely a vonzó táplálékforrások miatt húzódik be és él a lakott területeken. Búvóhelynek számít minden gazos, szemetes, elhanyagolt terület, kert. A vaddisznó kedvelt tápláléka a hullott gyümölcs, a kerti zöldhulladék, a háztartási szemét, a vastag humuszos kerti talaj (sok csiga, giliszta stb. él benne), a kerti vetemények és a mezőgazdasági termények.

Hogyan tartsuk távol?

A vaddisznó-károsítás megelőzésének egyedüli hatékony módszere a megfelelő kerítés. Ehhez elég a telekhatároló alsó, kb. 1-1,5 méteres részét megerősíteni a kereskedelmi forgalomban is kapható, kifejezetten a vaddisznó távoltartására gyártott erős, csúszásmentes csomózású dróthálóval, amelyet stabil oszlopokhoz rögzítünk, félméterenként lecövekelünk, esetleg a földbe süllyesztünk. De természetsen válaszhatunk más megoldást is a helyi viszonyok figyelembevételével. Ha bizonytalanok vagyunk a kialakításában, feltétlen kérjünk segítséget a vadkerítés építésében jártas szakembertől, az elvégzett munka után pedig garanciát!

A probléma hosszú távú kezelésére legalább ilyen fontos az elhanyagolt telkeken, illetve közterületen lévő bozótosok felszámolása, a gazdátlan területek lekaszálása, rendbetétele, valamint a lakossági zöldhulladék szakszerű elhelyezése. Sajnos, a kertek, telkek erdő felőli végében sokan etetik is a vaddisznót, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek, hiszen így éppen odaszoktatják az állatokat.

Ki segíthet a befogásban?

A települések belterülete nem része a vadászterületnek, ezért ott a vadgazdálkodónak nincs jogosultsága vadászni. A belterületi vadászat és vadbefogás veszélyes, speciális szaktudást és eszközöket igényel, ezért azt többnyire erre szakosodott vállalkozások végzik megfelelő rendőrségi engedélyek birtokában. Az illetékes önkormányzatok általában tudnak ajánlani ilyen vállalkozót.

Szerkesztette: Vígh Andrea
Pilisi Parkerdő Zrt.
Forrás: www.parkerdo.hu