Lapszemle

Őshonos állatfajok Keszthelyen

Június 20-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Bakonyerdő Zrt. Festetics Imre Állatparkja Keszthelyen. A nyár elején elkészült központi épületével – büfével, mosdókkal – teljessé vált a beruházás, így a már 2012 tavasza óta látogatható parkot ünnepélyes keretek között is felavatták.

Érezve az erdők közjóléti és természetvédelmi szerepe iránt fokozódó társadalmi elvárást, az erdő- és vadgazdálkodási alaptevékenysége, illetve a fafeldolgozás mellett a Bakonyerdő Zrt. is mindinkább szerepet vállal a környezettudatos gondolkodás formálásában, és a környezeti nevelésben, hangsúlyozta Varga László vezérigazgató az avatón. A vállalat közjóléti tevékenységét két fontos tényező formálja. Egyrészt az állami erdőgazdaság működési területén több olyan turisztikai központ található, amely nagy tömegeket vonz, és az odalátogatók egyidejűleg a közjóléti intézményeket is felkeresik. De legalább ilyen meghatározó az a tény, hogy a környező településeken óriási az igény a közjóléti intézményekre, berendezésekre. A Keszthely határában kialakított Festetics Imre Állatpark ötletét Seregi János, a vállalat felügyelőbizottságának korábbi elnöke vetette fel, s elképzelése láthatóan termékeny talajra talált. A beruházás vitathatatlanul tanító, oktató szerepet is betölt, bővíti a látogatók ismereteit a közvetlen élő környezetükről, mondta Szöllősi Jánosné, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója, a Bakonyerdő Zrt. felügyelőbizott ságának elnöke, szülői tapasztalataival is érzékeltetve, hogy a mai gyerekek mennyire nem igazodnak el az állatfajok között.

A Balaton környékén hiánypótló állatparkot mintegy 60 millió forintból alakította ki a Bakonyerdő Zrt., a park éves fenntartására pedig mintegy húszmillió forintot költenek. A teljes egészében önerős beruházás az erdőgazdaság eredményes gazdálkodását támasztja alá. A 4,2 hektáros állatparkban őshonos magyar háziállatokkal, valamint különböző hazai vadfajokkal ismerkedhetnek meg a Balaton közelében nyaralók. Őshonos magyar szarvasmarha- és juhfajták, mangalicák, baromfik, magyar pulykafélék és víziszárnyasok, hazai nagyvadfajok, valamint foglyok és fácánok egyaránt élnek a három részre osztott parkban, ahogyan két őshonos magyar kutyafajta, a komondor és puli egy-egy példánya is helyet kapott. A park kialakításánál kiemelten szem előtt tartották a családok, gyermekekkel érkezők igényeit: az igényes büfé mellett állatsimogató és játszótér várja az apróságokat. Emellett a szervezők minden hónapban különböző programokkal kedveskednek a látogatóknak.

Bővebb tájékoztatás:
Györke Zsombor
tel.: +36 (30) 216-5336
www.bakonyerdo.hu
GPS koordináták: N 46.778916, E 17.269410