Lapszemle

A fa metamorfózisa

Sokan szívesen járkálunk a természetes hatást nyújtó míves parkett ákon, egy-egy műemléki kastélyban megcsodáljuk a gyönyörű fából készített padlóburkolatot. Azon viszont már kevesebben gondolkodunk el, hogyan is lesz az erdőn, lábon álló fából szemet gyönyörködtető láb alá való. Szakmai idegenvezetésre Trombitás Zoltánt, az Egererdő Zrt. gyöngyösi Mátraparkett üzemének igazgatóját kértük, akinek alapképzett sége erdész, ám néhány évtizede a másodlagos fafeldolgozásban dolgozik.

Hengeres erdei faválaszték a kiindulópont, amit a fűrészüzemben már a másodlagos faipar igényei szerint kezdenek feldolgozni. A fűrészüzemből pontos méretre készült anyagok, szakmai szóval frízek kerülnek ki.

A gyöngyösi gyárnak széles a termékskálája, ami lehetővé teszi, hogy szinte minden méretű parkett afrízt fel tudjanak dolgozni. A legrövidebb 16 centis, míg a leghosszabb 2,4 méteres, szélességük pedig 5-24 centiméter közötti.

A pontos méretre vágott alapanyagok jórészt tehergépkocsin érkeznek a telepre. Sajnos a legtöbb fűrészüzemnek ma már nincs vasúti kapcsolata, Gyöngyösön az 1990-es években zárták be az iparvágányt. A kérdés önkéntelen: az erdőben álló fáról megállapítható, hogy mi készülhet belőle?

„Sejteni már lehet”- magyarázta Trombitás Zoltán. Ha a törzs egyenes, kevés ághellyel, akkor abból – várhatóan – értékes ipari alapanyag készíthető. Természetesen az erdésznek sincsen röntgenszeme, nem lát bele a faanyagba. Ám vannak jelek, amelyek utalnak rá, hogy belül mi van.

Nem mindegy honnan származik

Teljes bizonyosságot azonban csak a felvágás után lehet szerezni. Ráadásul az sem mindegy, melyik vidéken eresztette gyökerét a fa. A gyöngyösi üzembe szinte az egész ország területéről érkezik alapanyag, mintegy harminc fűrészüzemmel állnak kapcsolatban.

Azt is a tapasztalat mondatja, hogy egyegy tájegységről, termőhelyről milyen faanyagot lehet elvárni. A termőhelyi adott ságok nagyban befolyásolják a minőséget, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy egy fa esetében akár száz éves időtartamról beszélünk, mialatt sok befolyás érheti a növényt. A talaj, a nedvességi viszonyok, az ápolási és nevelő munkák nagyban meghatározzák felhasználásának irányát. A Dél-Mátrából – ahol szárazabb a környezet, ridegebb a termőhely – származó tölgy sűrűbb szövetű, ugyanakkor sokkal göcsösebb, mert a fejlődése során több elágazást nevel. Ezeket az ághelyeket benövi, s így képződnek a göcsök. Ezzel szemben a Somogyi, Zalai dombvidékeken a csapadékellátás sokkal egyenletesebb, a klíma jobban megfelel a tölgy számára, így a növények egyenletesebben fejlődnek, tisztább faanyagot adnak. Hasonló a helyzet az ártéri tölgy esetében is, de annál a kedvezőnél lazább szövetszerkezet alakul ki a vizes termőhely miatt.

Főként tölggyel dolgoznak

A beérkezést követő mennyiségi ellenőrzés után mintákat vesznek, s azok alapján osztályba sorolják az árut. Nézik, hogy milyen az anyag szerkezete, van-e benne repedés, göcs vagy szíjács, esetleg olyan meg nem engedett fahiba – gombafertőzés, szúrágás –, amely kizárja a feldolgozásból. Azt is vizsgálják, hogy a göcsök hol helyezkednek el. Például az élén – ahol a két parkett a egymással kapcsolódik, ahol kialakítják a csapot – nem lehetnek, mert akkor nem lehet pontosan megmunkálni.

A kijelölt tárolási helyen, szabad levegőn, árnyékos részen, 2-6 hónapig pihennek a fák. Párolgás elleni szereket használnak, hogy a vágásfelülettől kiindulva ne repedjen a fa. Onnan a műszárítókba kerülnek – ami nélkül a mai faipar már elképzelhetetlen –, ahol nagy gondossággal járnak el, hiszen rosszul szárított faanyagból nem készülhet jó parketta. Mire kijön a fa, a nedvességtartalma 9 százalék, ami egy tartósan lakott épületben lévő faanyagban természetesen is kialakul. A következő lépés már a termelés, a parkettává formálás.

Gyöngyösön a feldolgozás legfontosabb fafaja a tölgy, termelésük 90 százalékát adja. Szövetszerkezete, tartóssága, színe mind mellett e szólnak. Dolgoznak még kőrissel, vörös tölggyel s hozzá jön néhány egzotikus faj, mint az amerikai cseresznye, a fekete dió, a kanadai juhar, a jatoba és az afzelia. Csak tömörfaparkett a hagyja el az üzemet, amelyek két csoportra oszthatók. Az egyik felülete a beépítés után a helyszínen kezelendő, ide tartozik a mozaik-, a csaphornyos-, a lamella- és az élkötegelt parketta. Viszont az új terméküket, a 2006 óta gyártott svédpadlót már az üzemben kezelik. Ennél a műveletnél ma már kizárólag természetes anyagokból készült, úgynevezett kemény olajokat használnak. Termékeik teljes keresztmetszetben természetes anyagok, s ez a természetesség nemcsak a felületkezelő anyaggal, hanem a felület strukturálásával is fokozható. A fa rajzolatát forgókefés eszközzel tudják erősíteni.

A hulladékot is hasznosítják

A gyár termékei itt hon és a határainkon túl egyaránt keresettek. Idáig főként a nyugati országok lakosai – német nyelvterület, skandináv országok – élvezhett ék a szépen megmunkált faparkett ákat, az utóbbi időben szeretnének a régióban, illetve a tőlünk keletre fekvő országokban is fokozott abban jelen lenni.

A parkett agyártás mellett képződő hulladékok sem haszontalanok, minden részét felhasználják a fának. A feldolgozás során legnagyobb tömegben képződő fűrészpor minden kilóját brikett álják. Keresett termék, ugyan akkor ez a hulladék legegyszerűbb felhasználási módja. Évente kb. 800 tonna brikett et készítenek a Gyöngyösön keletkezett fűrészporból. Az egyéb melléktermékeket például kötegelve gyújtósként, vagy tűzifaként értékesítik, ugyanakkor az üzem hőenergiaellátását is a hulladék faanyagok elégetésével oldják meg.

A faanyagot a hazai erdőkben október és március között termelik ki. A fűrészüzemek ezt nyár közepéig feldolgozzák, ami ezek után bekerül a parkett agyárba. A szárítást, feldolgozást figyelembe véve a kivágott fából közel csak egy év múlva lesz késztermék, tájékoztatott az igazgató.

Viniczai S.