Lapszemle

Nyár: az erdőtüzek szezonja

Az utóbbi évtizedekben viszonylag gyakoribbak az erdőtüzek hazánkban. Ennek okai az éghajlati szélsőségekben, a kevesebb csapadékban, a magasabb éves átlaghőmérsékletben, valamint a hótakaró nélküli telek sorozatában keresendők.

Az aszályos, forró nyár az egyik leginkább tűzveszélyes időszak, de tavasz elején, még a lombosodás előtt is könnyen kap lángra az erdő. Tavaly tavasszal kiemelkedően sok tűzesethez riasztották a tűzoltókat, akik az év első felében 12 ezer helyszínre vonultak ki, köztük mintegy 2000 esetben erdőtüzet oltani.

Az esetszám mellett a tüzek terjedési sebessége és erőssége is számottevően megnövekedett. A nagyobb intenzitású erdőtüzek a korábbinál kiterjedtebb területet érinthetnek és nehezebb eloltani őket. Mindez kedvezőtlenebbül hat az életközösség egészére, a vegetáció szerkezetére és a termőhelyre egyaránt, vagyis nagyobb kár keletkezik. Ráadásul sokszor nemcsak az erdő élőlényei pusztulnak el, hanem a talajból is kiégnek az újraerdősítés zálogát jelentő tápanyagok, eltűnik az évszázadok során képződött humuszréteg. Így az életközösség nem képes rövid távon megújulni, sőt a tűzesetet követően a víz és a szél pusztító hatása (erózió és defláció) a termőhely teljes leromlásához is vezethet. (…)