Lapszemle

Hogyan kerülhetjük el?

A vad és a gépjárművek találkozásakor általában mindenki vesztes marad: a vad megsérül, esetleg elpusztul, az autósnak pedig jó esetben csak kisebb anyagi kára keletkezik, de előfordulnak súlyos sérüléssel járó esetek is. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az ilyen balesetet?

A legfontosabb a sebesség helyes megválasztása. A tapasztalatok szerint az autó 70 km/óra körüli haladásakor a vadnak már van ideje eldönteni, hogy melyik a megfelelő menekülési irány és ideje is van elfutni. A vadveszélyes helyeken tehát ez lehet az ajánlható legnagyobb sebesség.

A vad főleg sötétedés után mozog, ezért a fokozott figyelem különösen éjjel indokolt. Gyakran már messziről észlelhetők az út mellett legelésző állatok. A fényszóró fényében világító szemek többnyire távolról is jól láthatóak. Ilyenkor célszerű tovább csökkenteni a haladási sebességet, és a biztonság érdekében a megállásra is szükség lehet. Előre nem tudhatjuk ugyanis, hogy az út mellett, vagy az úton tartózkodó vad melyik pillanatban esik pánikba és indul el valamerre, akár a kocsi felé. Az úton áthaladó vadat ráadásul gyakran több is követi. (…)