Lapszemle

Erdőgazdálkodás az Alföld szívében

Alapításától kezdve szolnoki kötődésű a több mint 60 éves múltt al rendelkező NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A cég korábbi jogelődje, a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság 1950. augusztus 1-jén alakult meg az ország egyik legfátlanabb vidékén, mindössze 126 hektár állami erdőterületen. Azt követően az erdőterület számottevő növelésében komoly része volt az elődök erdőtelepítési, fásítási munkájának. Így jött létre az a 32 100 hektár erdő, amelyet a részvénytársaság jelenleg kezel, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Pest megye déli részén.

Az eltelt hosszú évek alatt számos átszervezést, integrációt megélt dolgozói kollektíva a szükségből fakadó profiltisztítás eredményeként jelenleg erősen lecsökkent létszámú, hagyományos erdőgazdálkodást végző, de hatékony és szervezett csapattá alakult és töretlen szakmai elhivatottsággal kezeli a rábízott állami erdőket.

Értéknövelés mostoha környezetben

A NEFAG Zrt. alapvető tevékenysége az erdőgazdálkodás, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A természeti adott ságok ‒ mint a klíma, az éghajlat, a talajviszonyok ‒ tekintetében az állami erdőgazdaságok rangsorában igen hátrányos helyezést tudhat magáénak a társaság, de e nehéz viszonyok között is rendkívüli értéket tart fenn és hoz létre. Ez az érték a nemzet vagyonának része, az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van, mely a mai napig is több tízezer ember számára ad faanyagot, munkát, jó levegőt, kikapcsolódást, életet. (…)

Hajnal Imre
Szilágyi Annamária
www.nefag.hu