Lapszemle

Új időpont, változatlan siker

Töretlen sikerrel zárult a megszokott időponttól eltérően rendezett 28. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft., a stratégiai partner MAHIR Kiállítás és Rendezvény Kft. valamint a kommunikációs partner Magyar Mezőgazdaság Kft. mindent megtett azért, hogy a régi tradíciókkal rendelkező kiállítást ezúttal is színvonalasan rendezzék meg.

A megnyitó ünnepségen Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a gazdatársadalom ünnepének nevezte a rendezvényt és megtiszteltetésnek tartotta, hogy bábolnaiként megnyithatta. Hangsúlyozta, hogy jó okunk van az ünneplésre, hiszen jövőre lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának 10 éves évfordulója és hazánk 20 százalékkal több forrást kap agrárpolitikai célokra, mint 2007 és 2013 között. Az államtitkár szólt az állami földek haszonbérbe adásáról is, mint elmondta, az NFA eddig 47 ezer hektárra hirdetett meg haszonbérleti pályázatot és mintegy 30 ezer hektárra kötött szerződést.

A kiállítás négy napja alatt számos szakmai rendezvényt tartottak. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége konferenciát rendezett, melynek témája négy panelt ölelt át. Szó volt agrárhelyzet-érté- z kelésről – várható támogatásokról, gabonapiaci kilátásokról, integrált növénytermesztésről és az agrárfinanszírozásokról is. A MEGOSZ és az Országos Erdészeti <5 Egyesület mezőgép fóruma az erdészeti gépesítésről, az energiaerdőkről és ezzel kapcsolatos teendőkről szólt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrárfórumán a köztestület céljairól, feladatairól, szolgáltatásokról és aktuális agrárpolitikai kérdésekről hallhattak a résztvevők.

Az idén negyvenedik születésnapját ünneplő IKR Zrt. ismét nagy sikerrel tartotta a szántóföldi gépbemutatóját. Idén a zöldtakarmány-betakarítás és a tavaszi munkák gépei dolgoztak a földeken. A kiállítás újdonságai között szerepelt az amerikai 12 soros KINZE szemenkénti vetőgép, a Hagie eszközhordozó, valamint a Hardi Evo önjáró permetezőgépe.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. naponta szervezett lovasprogramjai idén sem vesztettek népszerűségükből. A zsúfolásig megtelt lelátókon ülőket a Bábolnai Harsonások köszöntötték, majd a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola diákjai tartottak díjlovas bemutatót. A programban láthattak hagyományőrző lovasíjászokat, kaszkadőröket, szabadon-idomítást, Shagya-arab ugró bemutatót és a pusztaötöst is. A Lovas Hagyományok Múltban és Jelenben, lovasturisztikai napok programsorozat keretében láthatták az érdeklődők a Szapáry Kastélyt idegenvezetővel, a bábolnai Arborétumot és a Híres Lovak temetőjét, ahova lovaskocsival lehetett ellátogatni.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok felajánlásával a kiállítás harmadik napján kisorsoltak egy Shagya-arab csikót.