Lapszemle

A gépeké volt a főszerep

Az IKR Zrt. szántóföldi gépbemutatója közvetlenül a megnyitó után kezdődött és a kiállítás látogatói rövid idő alatt megtöltötték a lelátót. A gyakorlati bemutató szervezői ezúttal is sok újdonsággal szolgáltak, hiszen csaknem kéttucat gépet és gépkapcsolást vonultattak fel. A megszokotthoz képest most nem a cég teljes kínálatát, hanem az aktualitás jegyében a zöldtakarmánybetakarítás, a tavaszi munkák gépeit, újdonságait láthatták az érdeklődők.

Az idei gép-parádé minden mozzanata – a tavalyihoz hasonlóan – egy speciális kivetítő segítségével az alkalmi nézőtérről is látható volt, ugyanis kamerák és kivetítők segítségével egészen közelről figyelhettük a gépek munkáját, sőt betekinthettünk a traktorok kabinjába, ahol a monitorokat, a GPS-t és a kezelőegységeket is látni lehetett. Míg Molnár István ágazati mérnök a New Holland traktorok főbb jellemzőit és tulajdonságait ismertette, addig Villám Ferenc, az IKR Zrt. üzletág igazgatója a munkagépeket mutatta be, közben Mesterházi Péter Ákos termékmenedzser a GPS-ekről, a flottakövetésről és a precíziós berendezésekről tájékoztatott.

Az első traktor a középkategóriát képviselte. A T7-es sorozatból a 235-ösre egyszerre két munkagépet is felszereltek. Ezt a New Holland traktort ma már rugózott kabinnal, négy pár hátsó hidraulikával árulják. A két egymással párhuzamosan dolgozó KUHN kaszák közül az egyiket szársértővel látták el, különlegessége, hogy egy úgynevezett liftcontrol rendszer segíti a munkagép talajkövetését. Ezt követően a TD5-ös traktorok mögött rendterítőket, rendsodrókat és rendkészítőket is bemutattak munka közben.

A zöldtakarmány-gépsorok után a T8-as sorozat traktorai a nagy teljesítményű talajművelő gépeket hozták el a gyakorlati bemutató közönségének. Elsőként a STROM Ecoland nehéz kultivátorát láthattuk munka közben, miközben Villám Ferenctől megtudtuk, hogy ezek a munkagépek 4, 5 és 6 méteres munkaszélességben készülnek. Nagy területteljesítményének köszönhetően a nagyobb gazdaságokba ajánlhatók. A négy sorban elhelyezett 15 kapával felszerelt kultivátor – rugós biztosítással – kifejezetten jó rögtörő-hatással dolgozik, akár 35 centiméteres munkamélységben is.

Ezúttal is olyan gépeket, gépkapcsolásokat igyekeztek ajánlani a jelenlévőknek, amelyekkel időben, gyorsan és jó minőségben lehet a munkájukat elvégezni. E gépek közé tartozott egyebek mellett a jól ismert KUHN Cultimer nehéz-kultivátor, amelyből már jónéhány dolgozik az országban. E munkagép érdekessége, hogy csavart kapatesteit három sorban helyezték el, a vontatott kivitelű munkagépből az idén jelenik meg a 4, a 6 és 7 méteres változata.

A gyakorlati bemutató legsokoldalúbb munkagépe a 6 tonna tömegű kompakt (rövid) tárcsa, a STROM Atlas, amely nemcsak egyszerű tarlóápoló eszköz, hanem szántáselmunkálásra, sőt őszi talajmunkákra is kiválóan alkalmas. Az 5 méteres robusztus munkagépet 620 milliméter átmérőjű tárcsákkal szerelték fel, és megfelelő teljesítményű traktorral üzemeltetve 12 km/h sebességnél adja a legjobb teljesítményt. Maximális munkamélysége 18 centiméter is lehet.

Az IKR kínálatában is sok helyen megtalálhatók a Dondi talajművelői, melyből a gyakorlati szemle mellett az állógép-bemutatón árokásókat és tarlóápológépeket is láthattak a résztvevők.
A Dondi kultivátorok többféle módon kombinálhatók, munkaszélességük 3 és 7 méter között választható 100-600 LE között minden erőgéphez megtalálható az optimális megoldás-, emellett a szállítási szélességük minden esetben 2,5 méter. Az új Dondi Maxi gépcsaládhoz 6 féle kapa közül választhatunk a talajviszonyokhoz legmegfelelőbbet, de a BIG szériában is több kapatípus áll rendelkezésre. A rövidtárcsákat 3-6 méteres munkaszélességben függesztett vagy vontatott kivitelben gyártják. A kínálatban megtalálható a rövidtárcsa lazítóval kombinált változata, amely 3-3,5 méteres munkaszélességű.
A résztvevők munka közben láthatták a KUHN Axis jelű függesztett műtrágyaszóróját, Maxima vetőgépét, majd az amerikai Hagie eszközhordozót permetezőkerettel és NTB tárcsás tápkultivátorral üzemeltetve. Emellett nagy érdeklődés kísérte a szintén amerikai Kinze 12 soros szemenkénti vetőgépét, és a Hardi cég permetezőgépeit.