Lapszemle

Népbetegség az allergia

Feltöltődés, sok napsütés, mind több szabadban töltött program. Mindenekelőtt ezeket várjuk a tavasztól. A virágporra érzékenyeknél azonban a felhőtlen örömhöz üröm is társulhat, nevezetesen az allergia. Nekik sem kell azonban bezárkózniuk, a kellemetlen tünetek enyhíthetők.

Tavasszal, amikor a levegő tele van mikroszkopikus méretű pollenekkel, főként a szezonális allergiás orrüreggyulladástól (rhinitis, köznapi nyelven a szénanáthától) szenvednek a virágporra érzékenyek. Kezdetben az orr, a száj, a szájpad, a torok hátsó része, a szem kezd viszketni, majd ezeket a tüneteket általában folyamatos könnyezés, vízszerű orrfolyás követi.

Az allergia napjainkban népbetegség, a kutatók számos okot sejtenek rendkívüli elterjedésének hátterében. Az esetek 99%-ában az antibiotikumok gyakori és indokolatlan szedése, a túl sok állati fehérje fogyasztása, a légszennyezés és a környezetszennyezés, a munkahelyen és otthon használt vegyszerek, a táplálékokban található kémiai anyagok a felelősek érte.

A nálunk honos mintegy 2000 féle virágzó növény közül 250 faj pollenje válthat ki allergiát. Az allergiás szezon akár már január végén is kezdődhet a mogyoró virágba borulásával. Azt követi az éger, a nyár, a nyír, a kőris és a platán virágzása. A nyárfa virágpora februártól áprilisig okozhat allergiás tüneteket, és inkább csak közvetve, azáltal, hogy az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadnak. A fűfélék április végétől július végéig váltanak ki allergiás panaszokat. Ugyanabban az időszakban virágoznak a gabonafélék is, amelyek szintén okozhatnak allergiát.

A parlagfű elsősorban a parlagon hagyott területeken, nem parkosított lakótelepeken, útszéleken nő. Virágportermelését csak úgy szoríthatjuk vissza, ha még virágzás előtt levágjuk vagy kiirtjuk. Egyetlen virágban 8 milliárdnyi pollen termelődik. Az allergiás reakciót pedig már köbméterenként 30-40 pollenszemcse kiváltja.

Az orvos által elvégzett bőrteszttel egyszerűen és gyorsan kiderülhet, hogy mire vagyunk allergiásak. A bőr felületére kis karcolásokat ejtenek, erre teszik rá az allergiát kiváltó, illetve a kontrollanyagot. Pár perc elteltével bepirosodik az a karcolás, amelyre allergiásak vagyunk. Az allergiában szenvedőknek az orvosok általában szteroid-tartalmú készítményeket írnak fel – sokszor valóban csak ez segít –, azonban vannak más megoldások is, például homeopátiás készítmények. Érdemesebb a többkomponensű helyett a személyre szabott szert alkalmazni. A drogériákban kapható szőlőmag-kivonatot tartalmazó termékcsalád is segíthet. Létezik belőle kapszula és tea is. A megelőző időben célszerű teából inni a megjelölt mennyiséget, pollenszezonban pedig kiegészíteni a kapszulával. A homeopátiás szerekre vagy szőlőmag- kivonatra is igaz azonban, hogy a legjobb a veszélyeztetett időszak előtt 1 hónappal kezdeni a szedésüket.