Lapszemle

Váratlan helyzetek

Séta vagy kirándulás közben a legtöbb baleset a megcsúszásból, illetve a megbotlásból adódik. Télen a havas, jeges út csak fokozza a veszélyeket, de a nedves avar, vagy egy kissé kiálló kődarab ugyancsak lehet a bajok forrása. Néha pedig még ez sem kell hozzá.

Mit tegyünk, ha baj történt? Először is próbáljuk kideríteni, mekkora a sérülés. A törés ténye általában már a helyszínen kiderül, hiszen a fájdalom tapintásra igen heves, és gyakran kíséri duzzanat és esetleg a csont torzulása. Ha törésre gyanakszunk, felejtsük el úttörő múltunkat! Ne fabrikáljunk ágakból, sálból sínt. Hívjuk a mentőket, a szakemberek megérkezéséig pedig helyezzük nyugalomba a sérült végtagot. A nyílt törést fertőtlenítsük, és helyezzünk rá óvatosan fedőkötést, hogy megakadályozzuk a fertőződést.

Valamivel szerencsésebb eset a ficam, ám ekkor se próbálkozzunk az eredeti helyzetükbe kényszeríteni a csontok elmozdult izületi felszíneit, azt is bízzuk szakemberre. Ha csak megrándult valamink, segíthet a fáslizás, vigyázzunk azonban, hogy a végtag betekerésekor ne nyomjuk el az ereket. Otthon aztán a legfontosabb a sérült végtag nyugalomba helyezése. Jegelhetjük is, de a jeget ne közvetlenül a bőrre tegyük, mert fagyási sérülést okozhat. A felépülést gyorsíthatjuk úgynevezett a K-Active terápiával. A gyógyászati segédeszközként használt rugalmas pamutanyagból készült, bőrre ragasztható kineziológiai tapaszzal a fájdalom é s a mozgáskorlátozottság rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkenthető.

A fejsérülések szerencsére ritkábbak, viszont talán még nagyobb figyelmet követelnek. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha fejfájásra, homályos látásra, hányingerre, szédülésre, vagy rossz közérzetetre panszkodik a sérült. A fejsérülések legtöbbje a kezdeti erős vérzés miatt látványra is ijesztő. További aggodalomra ad okot, ha ehhez zavart tudat vagy eszméletlenség társul. A sérültek ellátásánál a legfontosabb a tudatállapot felmérése, csak ezt követi a látható sérülések kezelése. Eszméletlen sérültnél mielőbb gondoskodjunk a légutak biztosításáról, eszméletén lévő betegnél tartózkodjunk a mozgatástól, a láb felemelése, ezzel az agyi vérkeringés serkentése általában segít. A vérzés csillapításához a sérült fejét mindenképp a szív felett kell tartani, a sérültet tehát fektessük le, majd a fejét kissé emeljük fel. Kisebb sérüléskor ülhet is, de a fej lógatása mindenképpen kerüljük! A hajas fejbőrön olykor igen nehéz megtalálni a vérzés pontos helyét, ezért célszerű minél nagyobb felületet fertőtleníteni. A fertőtlenített sebzésre mull-lapot helyezzünk, majd készítsünk ún. sapkakötést (előzetes elsajátításához kérjük szakember segítségét).

A váratlan helyzetek sem okozhatnak tehát túl nagy bajt, ha kirándulásra, túrázásra is viszünk magunkkal fertőtlenítő szert, steril kötözőszereket, mullpólyát, Leukoplasztot, ollót, illetve rugalmas fáslit.

Jó tanács

Ónos eső után a legjobb a jó meleg lakásban maradni, vagy ha mégis ki kell mozdulnunk, tegyünk a táskánkba egy zoknit, amit a cipőnkre húzhatunk. Kapható már cipőre rögzíthető gumi is, amelynek nagy széntartalmú tüskéi jól fognak a jeges terepen. A gumi ellenáll mindenféle koptató hatásnak, terhelésnek, és még mínusz 40 °C hidegben is megőrzi rugalmasságát.